Upprepade brister hos Thorenskolor

TT

Publicerad 2023-05-29

En majoritet av Thorengruppens gymnasieskolor har kritiserats av Skolinspektionen. Arkivbild.

En majoritet av skolkoncernen Thorengrupps gymnasieskolor har fått kritik av Skolinspektionen för att eleverna inte fått den undervisning de har rätt till. Bristerna har uppmärksammats på 23 av koncernens gymnasieskolor, visar en granskning SVT gjort.

Thorengruppen är en av landets största skolkoncerner, med Thoren Business School, Thoren Innovation School och Yrkesgymnasiet. Relativt nyligen har Skolinspektionen riktat hård kritik mot Thoren Business School i Solna och Växjö och Thoren Innovation School i Malmö.

Men enligt SVT, som gått igenom samtliga Skolinspektionens tillsynsrapporter för koncernen sedan 2010, har problemen varit mycket mer utbredda: 23 av 39 gymnasieskolor har kritiserats. Elever har gått miste om undervisning på grund av att det saknats lokaler eller utrustning, att schemat haft överlappningar eller att praktikplatser inte hållit måttet.

Thorengruppen har avböjt intervju med SVT men skriver i ett mejl att de ”arbetar med full kraft för att komma till rätta med problemen.”

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton kommenterar i ett pressmeddelande: ”Bristerna som framkommer i Skolinspektionens granskning av Thorengruppen är allvarliga och skadar förtroendet för Thorengruppen och riskerar skada förtroendet för friskolor brett”.

Följ ämnen i artikeln