"Svennis": I bästa fall har jag kanske ett år

Läs också: Sven-Göran Eriksson svårt sjuk i cancer – Svennis berättar

TT

Publicerad 2024-01-11

Fotbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson är dödligt sjuk i cancer, säger han i Söndagsintervjun i Sveriges Radio P1.

– I bästa fall har jag kanske ett år, i sämsta fall kanske lite mindre, säger han.

Det har gått snart ett år sedan beskedet kom att Sven-Göran Eriksson drabbats av hälsoproblem och han tog då bland annat en paus från sportchefsrollen i Karlstad Fotboll.

Nu berättar ”Svennis” om hur allvarligt läget är.

– Alla förstår ju att jag har en sjukdom som inte är bra. Och alla gissar att det är cancer och det är det. Men jag får streta emot så länge det går, säger den 75-årige värmlänningen i P1:s söndagsintervju.

Det handlar om cancer i bukspottskörteln som inte går att operera, utan bara bromsa upp, berättar han.

”Lura skallen”

Trots den dystra prognosen – att han i bästa fall har ett år kvar i livet – försöker Eriksson se så positivt som möjligt på tillvaron.

– Du får lura skallen, säger han.

– Jag skulle kunna gå och tänka på det där hela tiden och sitta hemma och vara grinig och tycka att jag har otur och så vidare. Det tror jag är lätt gjort, att man hamnar där. Nej, se positivt på saker och ting och gräv inte ned dig för motgång. För det här är ju största motgången givetvis.

I söndagsintervjun berättar ”Svennis” också om hur sjukdomen upptäcktes:

– Jag ramlade ihop och svimmade och hamnade på lasarettet. Då visade det sig att jag hade infarkter plus cancer. Det kom bara så… Dagen innan hade jag varit ute och sprungit fem kilometer.

Framgångsrik karriär

Sven-Göran Eriksson inledde sin tränarkarriär i Degerfors 1977 innan han två år senare tog över IFK Göteborg. Med ”Blåvitt” skrev han historia när han förde klubben till seger i Uefacupen 1982.

Den framgången väckte intresse från utlandet och snart fortsatte tränarkarriären i storklubbar som bland annat Benfica, Roma och Lazio. ”Svennis” har vunnit den inhemska ligan i såväl Italien som Portugal.

Mellan 2001 och 2006 ledde han det engelska herrlandslaget, men med svensken som förbundskapten stupade England i kvartsfinal i tre raka mästerskap: VM 2002, EM 2004 och VM 2006.

”Svennis” ledde därefter också Elfenbenskusten i VM 2010. På senare år har han mestadels haft mer kortvariga uppdrag i alltifrån Kina till Filippinerna och nu senast Karlstad.