Jakten är igång – tusentals jägare slåss om 36 vargar

Publicerad 2024-01-02

Vargvalpar leker i Brängenreviret. Bilden togs av Länsstyrelsens inventeringskamera i juli 2021.

Vargjakten har startat.

Totalt får 36 vargar skjutas – och intresset är stort.

Över 3 000 jägare har anmält sig i hopp om att fälla ”gråben”.

Året inleds med vargjakt på flera platser i landet och totalt får 36 vargar skjutas.

Sex länsstyrelser har godkänd licensjakt – Södermanlands, Värmlands, Västmanlands, Västra Götalands och Örebro län.

Jakten pågår till 15 februari eller tills dess att alla 36 vargar skjutits – vilket som än kommer först.

Tusentals jägare

Intresset för att ge sig ut i skogarna på jakt efter varg är stort, totalt har 3 190 jägare – strax över 88 per varg – anmält sig.

Flest finns i Västra Götaland där över 1 000 jägare anmält intresse för att skjuta länets sex vargar, rapporterar P4 Sjuhärad.

Blodig första dag

Redan på eftermiddagen på jaktens första dag hade åtta av 36 vargar skjutits, men Svenska Jägarförbundet tycker att årets licensjakt är för liten för att hålla vargstammen i schack.

– Skadorna ökar och stammen sprider sig, framför allt i södra Sverige. Genom en större tilldelning hade myndigheterna kunnat tagit kontroll över spridningen och förebyggt för en del av de skador som kommer att ske, sa förbundsordföranden Peter Eriksson i ett pressmeddelande när årets kvot meddelades i september.

Historisk jakt i Södermanland

I vissa områden är årets jakt historisk. För första gången någonsin tillåter Länsstyrelsen i Södermanland licensjakt på varg. Sex stycken får skjutas i Grytenreviret, utanför Malmköping.

– Vi är ett av Sveriges vargtätaste län så därför har vi tillåtit licensjakt i år, säger Markus Södling, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Målet är tydligt: Grytenreviret ska tömmas på varg.

– Grytenreviret ligger mitt i ett område med många olika revir, då har man valt det här. Dels har det funnit varg här länge och det har en tendens att skapa oro bland folk. Men sen skapar det även en yta för om det skulle komma en genetiskt viktig varg. Då finns det plats för den att etablera sig och snabbt sprida friska gener till de vargar som finns kvar.

Vill stoppa jakten

Andra vill helst stoppa jakten helt, som Svenska rovdjursföreningen.

– Generellt är vi emot jakten, vi har ungefär 450 vargar på hösten och på våren innan valparna kommer är det under 300. Det anser vi är för lite med tanke på att vargstammen i Sverige och Norge är en isolerad population, säger ordföranden Magnus Orrebrant.

Han upplever att frågan om jakt var mer infekterad i de breda folklagren för några år sedan, men att det fortfarande är en fråga som engagerar politikerna för att få röster på landsbygden.

– Det känns som att politikerna har dåligt samvete för att de misshandlat landbygden. Nu vill alla satsa på den och då tror de att vargjakt är ett bra sätt att få röster.

Följ ämnen i artikeln