Misstänks ha tvingat i dottern ättika – lider ej av psykisk störning

Publicerad 2024-02-21

Föräldraparet från Eslöv misstänks att under flera år i det närmaste ha torterat sin lilla dotter.

Nu visar en stor rättspsykiatrisk undersökning att ingen av dem lider av en allvarlig psykisk störning.

Paret kommer därför troligtvis att dömas till fängelse.

Föräldrarna misstänks även ha hållit flickan inspärrad i ett rum. De ska ha spikat för fönstren och satt en grind för dörren.

Rättegången i det uppmärksammade målet med den lilla flickan som nära dog efter att ha fått i sig ättika, tog en paus när rätten beslutade att föräldrarna skulle genomgå varsin stor rättspsykiatrisk undersökning.

En sådan undersökning tar runt fyra veckor och nu är både den 35-åriga kvinnan och den 43-årige mannens utredningar klara.

Ingen av dem anses lida av en allvarlig psykisk störning, vare sig vid tiden för brottet eller idag.

Hade gamla och nya skador

Med största sannolikhet innebär detta att paret kommer att dömas till fängelse då Lunds tingsrätt redan kommit fram till att föräldrarna helt, eller i vart fall delvis, har begått flera av de gärningar som de åtalats för.

På torsdagen hålls den sista avslutande rättegångsdagen i målet och då kommer resultatet från de rättspsykiatriska undersökningarna att gås igenom. Inom några veckor väntas en dom.

Fallet med den lilla flickan från Eslöv uppdagades för över ett år sedan då hon, endast sex år gammal, kom till akuten med mycket svåra skador. Flickan svävade mellan liv och död efter att ha fått i sig ättiksprit som föräldrarna menar att hon druckit själv men som åklagaren tror att de tvingade i flickan.

Beslag av ättika i flickans hem.

Ättikspriten orsakade så svåra skador att flickans magsäck var tvungen att opereras bort.

Men det var inte bara de skadorna som flickan hade.

Så gott som hela hennes kropp var full av gamla och nya skador, frakturer i armarna som fått självläka och brännsår som hon aldrig fått vård för. Hon upplevdes vanvårdad, undernärd och iskall.

Hennes kroppstemperatur uppmättes till endast 33 grader.

”Mamma tyckte jag luktade äckligt”

När flickan började tillfriskna började hon även berätta om sitt liv. Fram växte bilden av en flicka som levt i ett rent helvete.

Hon ska under flera år ha hållits i det närmaste isolerad från omvärlden, och från sina egna syskon. I perioder misstänks hon ha hållits inlåst i ett rum med igenspikade fönster liggandes på en madrass genomdränkt av urin.

Flickan misstänks ha suttit inlåst i tvättstugan, fastspänd i en bilbarnstol.

Månaderna innan hon fördes till sjukhus hölls hon enligt åtalet fastspänd i en bilbarnstol i en mörk tvättstuga. Där fick hon sitta dagarna igenom i blöjor som sällan byttes vilket orsakade henne svåra sårskador.

Bara ibland fick hon mat och vatten, sjukvårdspersonal som först såg flickan trodde att hon var mycket yngre än sex år då hon var så liten och undernärd.

I förhör har flickan berättat att hon tror att hennes föräldrar inte tycker om henne.

Flickan: Mamma tyckte att jag luktade äckligt så pappa brukade alltid stänga till dörren.
Förhörsledaren: Okej. Mamma tyckte du luktade äckligt.
Förhörsledaren (....)Hur kom det sig att du skulle bo där?
Flickan: Dom orkade inte med mig.

”Hon har inte suttit inlåst”

Föräldrarna har konsekvent nekat till brott. Under rättegången har de inte kunnat förklara flickans alla skador eller hur hon fick i sig ättikan.

– Jag vet inte varför hon säger det och jag tycker det är väldigt märkligt. Hon har inte varit bunden, hon har inte suttit inlåst. Hon har inte blivit tvingad att ha blöja, sa mamman när hon hördes i rätten.

Fallet med flickan från Eslöv har väckt starka reaktioner – hur kunde ett barn hållas så isolerat och utsättas för så många skador utan att någon visste?

Socialtjänsten hade tidigare larmats flera gånger om att något inte stod rätt till i familjen – men inget hände. Flera olika samhällsinstanser och en privatperson ska vid minst fyra tillfällen ha slagit larm till socialtjänsten i den skånska kommunen och höstterminen 2022 var flickan i skolan bara fyra gånger.

Nyligen meddelade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att de inleder en tillsyn av Eslövs kommuns socialnämnd och deras agerande kring flickan och hennes familj.