Felaktigheter uppgavs i ministrarnas cv: ”Upprörande”

Publicerad 2024-02-21

Tre ministrar angav felaktiga utbildningsmeriter på regeringens hemsida.

Det visar SVT:s Uppdrag gransknings program ”Ministrarnas CV”.

– Man leds att tro att deras akademiska meriter är mer betydande än vad de i realiteten är. Det är upprörande, säger universitetslektorn Magnus Zetterholm i programmet.

När Ulf Kristersson presenterade sin regering i oktober 2022 beskrevs den som ”den mest akademiska regeringen i modern tid” av stiftelsen Academic Rights Watch.

En sanning som skulle visa sig bygga på felaktigheter i flera av ministrarnas cv:n, visar Uppdrag gransknings program ”Ministrarnas CV”.

Totalt 3 av 24 statsråd har angivit felaktiga meriter i sina cv:n på regeringens hemsida.

Civilminister Erik Slottner (KD).

 

Erik Slottners cv.

”Inte jag som skrivit”

En av dem är civilminister Erik Slottners (KD). Under fliken utbildning stod Politices magisterprogrammet vid Linköpings universitet mellan 2001 och 2003 – vilket tyder på en fyraårig utbildning om man fullföljt programmet. Det har Erik Slottner inte gjort.

Vid en närmre titt visar det sig att 43-åringen bara har läst drygt två av fyra år på utbildningen, och kan tillgodräkna sig 90 av totalt 240 poäng.

– Den som läser detta måste göra tolkningen när man uttrycker sig på det här sättet att det är en avklarad utbildning. Det är vilseledande, säger Peter Citron, sektionschef vid Linnéuniversitet till Uppdrag granskning.

När Erik Slottner konfronteras med uppgifterna förtydligar han att det handlar om ”påbörjade studier”.

– Det säger jag alltid. Men det är inte jag som har skrivit detta, säger han till UG och menar att han inte är ansvarig för det som har skrivits.

Senare förklaras felet beror på ”den mänskliga faktorn”.

Saknar 30 poäng

Även äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har cv:n med felaktigheter.

På Tenjes cv står angivet mellan 1996 och 1999 Programmet för europeisk administration/politologi vid Linnéuniversitetet och Edinburgh University.

Men ministern har inte slutfört sin examen då det saknas poäng, och kursen i Skottland är inte en del av programmet, enligt universitetet.

– Jag har aldrig i hela mitt liv framhärdat att jag har tagit examen eftersom jag inte har plockat ut en sådan, säger hon i programmet.

Det framkommer senare att hon har tagit 150 av de totalt 180 poängen, och att hennes cv därför ska ändras.

Även Andreas Carlsons cv ändras efter UG:s granskning.

Inledningsvis uppgav bostadsministern att han läst fristående kurser i juridik och kommunikation vid Lunds universitet och fristående kurser vid högskolan Jönköping mellan 2007 och 2009.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M)

 

Anna Tenjes cv.

Angav tre år – läste 20 veckor

Men det ska visa sig att det totalt rörde sig om två 10-veckorskurser på distans om 15 poäng vardera under totalt tre år.

– Jag läste fristående kurser under den här perioden men när detta överfördes till mitt cv uppstod den här otydligheten, säger Carlsson till SVT.

Magnus Zetterholm, universitetslektor på Lunds universitet och en av grundarna bakom Academic Rights Watch, säger till Uppdrag granskning att han blir upprörd över felaktigheterna som framkommit i programmet.

– Man leds att tro att deras akademiska meriter är mer betydande än vad de i realiteten är. Det är upprörande naturligtvis, säger han och fortsätter:

– Om man vore ondsint så skulle man kunna tänka sig att man har skrivit på det här sättet för att ge sken av något som inte finns. Det är en form av bedrägeri. I akademiska sammanhang hade det definitivt betraktats på ett sådant sätt.

SVT har sökt statsminister Ulf Kristersson, men han har avböjt intervju. Han skriver dock i ett mejl att det är bra att statsråden nu förtydligat sina cv:n.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

 

Andreas Carlsons cv.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.