Cecilia, 47: Därför släckte jag Salwans eld

Publicerad 2023-08-23

Cecilia Saav ogillar uppmärksamhet men blev rikskänd på några sekunder.

Okända människor hör av sig och vill betala böter hon ännu inte fått.

– Den massiva responsen jag har fått har varit helt fantastisk, säger hon.

På videoklippet som spridits i nyheter och på sociala medier ser man hur en kvinna springer fram mot koranbrännaren Salwan Momika med en brandsläckare och släcker elden. Kvinnan var Cecilia Saav, 47.

– Jag blev väldigt frustrerad när jag hörde att säkerhetsnivån i Sverige hade höjts. När jag sen läste att ännu en koranbränning blivit beviljad fick jag helt enkelt nog, skriver Cecilia Saav i ett mejl till Aftonbladet.

Hon säger att hon har social fobi och svårt att tala i telefon, men att hon gärna svarar på frågor om det hon gjorde. Det var i fredags, den 18 augusti, som Cecilia åkte kollektivtrafik till långt ut på Lidingö, där Irans ambassad ligger, för att uttrycka sin åsikt.

– Sista biten använde jag kartfunktionen på telefonen men irrade i alla fall bort mig i ett skogsparti men hamnade helt plötsligt mitt bland mediefolket. Så det var ren tur att jag hamnade så tillgängligt.

Väl på plats var Cecilia fokuserad på vad hon skulle göra. Hon hade med sig brandsläckaren i en väska.

– Brandsläckare kändes som en bra idé för jag ville uttrycka min ståndpunkt en utan att skada någon.

Skulle göra det igen

Cecilia säger att hon inte själv är troende men att hon har svårt att förstå varför människor skändar religiösa skrifter, flaggor och andra symboler.

– Syftet är ju enbart att provocera, kränka, såra och göra folk förbannade. Det är så himla onödigt.

Här springer Cecilia Saav fram för att släcka elden när Salwan Momika bränner koranen utanför Irans ambassad.

Cecilia säger att hon upplevde det som sin plikt som svensk medborgare att agera mot koranbränningen.

– Jag tror att många är trötta på hur Sverige framställs i utländska medier. Vi ska inte behöva gå och oroa oss för terrorattacker för att religiösa fanatiker har fått för sig att vi är ett land fullt av rasister. Vi är inte ett islamfientligt land och vi står inte bakom de här fjantarna som bränner Koraner.

Cecilia säger att 99 procent av reaktionerna hon fått har varit positiva. Men samtidigt är Cecilia misstänkt för brotten störande av allmän förrättning och våld mot tjänsteman.

– När poliserna hoppade på mig fick två av dem skum I ögonen. Det var absolut inte meningen och jag hoppas att de fick vård snabbt, skriver hon.

Att nu vara brottsmisstänkt, var det värt det?

– Om man ska åka fast för nånting i sitt liv så ska det vara för något man kan stå för och som man tror på och jag tror mitt budskap gick fram. Att det sen gick viralt var bara en bonus, så ja, det var värt det.

Hade du gjort samma sak igen?

– Absolut. Utan att tveka.

Cecilia Saav säger att hon inspireras av alla som visar civilkurage.

Önskar du att fler svenskar gjorde motstånd mot koranbrännare?

– Det beror på. Jag tror inte att en muslim som gett sig på honom hade fått lika mycket positiv respons som jag, en helsvensk kvinna som inte ens är religiös, skriver hon.

Erbjuder pengar

Cecilia Saav säger att hon har många förebilder när det kommer till civilkurage. Hon nämner Greta Thunberg som en av dem.

– Jag försöker själv alltid att utöva civilkurage när tillfälle ges. Jag tänker att det kanske inspirerar andra också.

Och inspirera och engagera verkar Cecilia redan ha gjort.

– Den massiva responsen jag har fått har varit helt fantastisk. Folk har kontaktat mig och erbjudit sig att samla ihop pengar för att betala mina böter, böter som jag inte ens har hunnit få.

Det har även startats en insamling för att samla ihop pengar för att betala Cecilias böter. Cecilia själv säger att hon hoppas att fler människor väljer att engagera sig för vad de tycker är rätt och fel.

– Det är väl det som yttrandefrihet egentligen handlar om, säger hon.