Svarar på kravet efter jättefiaskot: ”Inte jag som ...”

Publicerad 2022-09-14

Centerpartiet befinner sig ”i fullständig chock” efter katastrofvalet där man tappade väljare överallt.

Annie Lööf håller sig undan och har skrivit till partivänner om det ”omskakande” resultatet.

Inom partiet börjar nu krav på partiledarens avgång höras.

– Det kommer fram kritik, säger partisekreterare Michael Arthursson till SVT:s Aktuellt.

Valresultatet väntas vara klart under onsdagskvällen, uppger valmyndigheten.

Men för Centerpartiet står det redan klart att läget är nattsvart.

Nu har man börjat krishanteringen.

Tappar – överallt

– Det är bekymmersamt naturligtvis när vi tappar väljare rent generellt. Vi har tappat i alla riksdagsvalkretsar i det här valet, men också på landsbygden, säger partisekreteraren Michael Arthursson i SVT under tisdagskvällen.

Anledningen till att han satt i rutan under kvällen var för att partiledaren nobbat medverkan. Precis som hon gjort till alla redaktioner som sökt kommentarer kring partiets katastrofval.

Och partiets lokala företrädare dras med i fallet som skakar C.

I 36 av landets 55 landsbygdskommuner backar Centerpartiet – samtidigt som Sverigedemokraterna ökar i samma kommuner. Det uppger SVT i en genomgång av det preliminära valresultatet i kommunvalet.

I riksdagsvalet ser man ut att hamna på 6,7 procent, ett tapp på 1,9 procentenheter sedan 2018.

”Måste ha ny partiledare”

Nu börjar surret om Annie Lööfs framtid som partiledare höras. Efter många år som oomstridd ledare är alla nu inte lika säkra längre.

Tomas Zander, kretsstyrelseordförande i C i Borgholms kommun på Öland, vill ha förändring.

– Jag har förtroende för Annie, men tror att vi till nästa val måste ha en ny partiledare, säger han till SvD.

– Hon har haft en väldigt stark och målande retorik, och många har förknippat henne nu med S-blocket. Ska vi lyckas med någonting annat, krävs det nog en ny partiledare.

I Aktuellt fick partisekreteraren bemöta kritiken.

– Det är inte jag som ska utse vilka som ska sitta i ledningen för Centerpartiet. Det kommer fram kritik vid ett sånt här tillfälle. Men min bild är att Annie Lööf har ett väldigt starkt stöd och att många är imponerade av den valrörelse hon har genomfört, säger Arthursson i Aktuellt.

Redan tidigare under tisdagskvällen kunde Aftonbladet berätta att partiledaren informerat kollegorna om det stundande krisarbetet.

Skickade krismejl

”Uppgifter: Annie Lööf skickade krismejl till C-kollegorna • ”Det är mycket ledsamt”, stod det i en nyhetsnotis klockan 18.50.

I mejlet framgår det att partistyrelsen ska ha ett möte på fredag och tillsätta en valanalysgrupp som kommer föreslå förändringar framåt.

”Det var omskakande när valresultaten strömmande in i söndags kväll. Det blev inte alls den framgång vi alla hade jobbat så hårt för och hoppats så mycket på”, stod det i mejlet undertecknat av Annie Lööf.

”Vår energiska valspurt tog oss inte fram till det historiskt fina valresultat vi lyckades med 2018. Tvärtom så minskade vår andel av rösterna i alla riksdagsvalkretsar och i en stor del av alla kommuner och regioner. Det är mycket ledsamt och ger anledning till självrannsakan”, fortsätter mejlet till centerpartistiska politiker runt om i landet.

Hon ville under tisdagen inte utveckla dessa tankar för Aftonbladet.

– Som du förstår väljer vi att inte kommentera detta, sa hennes pressekreterare William Fröding.

”Befinner sig i chock”

Samtidigt uppgav källor inom C att man ”befinner sig i fullständig chock” på grund av valresultatet.

Enligt en källa hade man interna mätningar som sa att man låg på 9 procent, vilket var i linje med valet 2018.

Sedan förstörde verkligheten den goda stämningen.

Flera politiska bedömare öppnar nu för att Annie Lööfs dagar som ledare för C är räknade.

”För att uttrycka det dramatiskt blöder Centerpartiet”, skriver Aftonbladets Lena Mellin.

”Allt talar för att Annie Lööf kommer att avsluta sin tid som partiledare inom en inte alltför avlägsen framtid. Den tunga valförlusten gör att partiet måste ta ett omtag och vässa sin politik så att väljarna tycker den är bättre. Den förändringen kan inte ledas av Lööf”, skriver hon.

”Katastrofval”

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är inne på samma spår.

– Visst, hon har haft ett starkt stöd i partiet, har det fortfarande, men med ett sådant katastrofval, då inleds omedelbart jakten på en syndabock, säger han i Aktuellt.

– Det här successiva närmandet till S, det har inte varit okontroversiellt i partiet. Det har funnits ett motstånd under hela resan.

Expressens politiske krönikör Viktor Barth-Kron menar dock att det inte löser partiets problem att sparka Annie Lööf.

”Centerpartiet har steg för steg upptäckt att deras nya väljare finns till vänster om partiledningen. Hade man inte i somras bitit i det röda äpplet och anmält deltagande i Magdalena Anderssons lag talar mycket för att valresultatet hade blivit ännu värre”, skriver han i den egna tidningen.

Arthursson har förtroende

En källa inom Centerpartiet sa till Aftonbladet under tisdagen att det kommer höjas röster på åtminstone partisekreterarens avgång – mannen som skickades fram i Aktuellt för att möta kritiken.

Varför inte Annie Lööfs avgång?

– Annie är fortfarande väldigt populär och omtyckt. Partisekreteraren är den som är ansvarig för strategin. Det finns ett stort krav på förnyelse.

Michael Arthursson själv uppger att han har förtroende för Annie Lööf och vill se henne kvar över nästa val.

– Absolut. Jag är också själv väldigt imponerad av Annie Lööfs ledarskap och på det sätt hon har lyckats leda oss igenom många politiska problem. Jag tror inte att det är där skon klämmer, säger han i SVT.