Statsministerns gym byggs om för 200 000 – anställdas träningslokaler tas bort

Publicerad 2024-02-01

Regeringskansliet river motionslokaler för anställda samtidigt som statsministerns gym utökas för drygt 200 000 kronor i tjänstebostaden.

Nu protesterar tjänstemännen på regeringskansliet och hundratals anställda i maktens centrum har skrivit under namninsamlingar för att stoppa planerna.

Aftonbladet har tidigare kunnat rapportera om statsminister Ulf Kristerssons (M) inköp till tjänstebostaden i Sagerska palatset.

Bland annat har regeringskansliet ordnat gymutrustning till statsministern för en nota på drygt 166 000 kronor, med moms handlar det om totalt 208 259 kronor.

Aftonbladet har tagit del av fakturorna för gymmet, som visar att bland annat tre gymmaskiner för träning med vikter har köpts in. Priset per pjäs är drygt 60 000 kronor.

Sagerska palatset i centrala Stockholm.

Statsministerns gym utökas – anställdas gym tas bort

Enligt regeringskansliet har gymmet i Kristerssons bostad byggts på grund av att det behövs träningsmöjligheter för nuvarande och framtida statsministrar. När Ulf Kristersson flyttade in i Sagerska gjordes bedömningen att träningsmöjligheterna dessutom behövde utökas.

Men samtidigt som statsministern får egna gymmaskiner, stängs två träningslokaler som regeringskansliet tidigare haft och som alla medarbetare på myndigheten haft tillgång till.

– Lokalerna är planerade att tas ur bruk under våren 2024. Skälet är främst att utrymmena behövs för att fortsätta anpassa regeringskansliets beredskap efter omvärldsläget, skriver regeringskansliets förvaltningsavdelning i en kommentar till Aftonbladet.

Ulf Kristersson och Birgitta Ed med flyttkartonger inne på Sagerska palatset.

Hundratals har skrivit under protest

Beslutet att stänga ner träningsmöjligheterna för anställda har rört upp känslor hos tjänstemännen på kansliet.

Flera namninsamlingar har startats och skrivits under av hundratals anställda. En enskild namnlista hade omkring 280 underskrifter på onsdagseftermiddagen.

Flera chefer har enligt uppgifter till Aftonbladet tagit del av namnlistorna.

Regeringskansliet.

”Har uppfattats som ett dåligt beslut”

Även facken har varit inkopplade.

– Vi har haft kommunikation inom facket kring det och haft samtal med arbetsgivaren, säger Kristina Lindström, facklig representant för Saco.

– Ur ett hälsoperspektiv är det viktigt att våra medarbetare har tillgång till de här möjligheterna, till exempel för rehabiliteringsträning. Men också för att koppla av och starta om med ett snabbt träningspass.

I samband med att Aftonbladet rapporterade om statsminister Ulf Kristerssons nya gym på tisdagen, gick regeringskansliet ut med ett internt meddelande där de informerade om att träningslokalerna för de anställda kommer att tas bort.

Enligt Kristina Lindström inledde arbetsgivaren kontakten med facken och skyddsorganisationen i december. I samband med det startade även namninsamlingarna.

– Vi har uppmärksammat arbetsgivaren på det här och påtalat att det här engagerar många och att det har uppfattats som ett dåligt beslut.