Instagram-langaren till ”Sanna” 17: ”Du kan få tramadol mot sex”

Här kan du se 200 sekunder om jakten på Instagram-langarna:

avKristina Edblom, Lindah C Mohlin

Han är en av hundratals langare beredda att sälja sprit, droger – och narkotikaklassade läkemedel till unga på Instagram.

I utbyte mot sex erbjuder han 17-åriga ”Sanna” tramadol, ett morfinliknande läkemedel som ökar stort bland unga.

– Vilket ansvar har Instagram och ägaren Facebook, frågar programledaren Robert Aschberg.

Se jakten på ett svar och langarens meddelanden i tv-inslaget nedan.

Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder kunde i förra veckan avslöja hur lätt det är för unga att få tag på alkohol och droger på Instagram. Förutom sprit och cannabis säljer langarna i appen den livsfarliga ungdomsdrogen tramadol som även kallas ”lena” eller ”tram”.

Nu fortsätter vi granskningen – i ett nytt avsnitt av 200 sekunder. I det kan du bland annat se när vi utgav oss för att vara 17-åriga ”Sanna” – och fick flera erbjudanden om att köpa det narkotikaklassade läkemedlet.

En av dem ville ha sex i utbyte mot drogen.

– Tramadol i höga doser kan leda till död, vi träffar ungdomar varje vecka som har problem med tramadol, säger Tobias Eriksson överläkare i beroendemedicin på Akademiska sjukhuset till 200 sekunder.

I genomsnitt dör tolv personer yngre än 30 år varje år till följd av en tramadol-överdos, enligt statistik från Socialstyrelsen (gäller åren 2012–2017).

Se mer i tv-inslaget ovan.

Här kan du se del 1 i vår granskning av langarna på Instagram:

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

ARTIKELN HANDLAR OM

Instagram

Narkotika

Facebook

Missbruk

AB Voice