Johnson vill ha nyval i december

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-10-24

Boris Johnson kan ge det brittiska parlamentet längre tid att gå igenom brexitavtalet som ligger på bordet. Men då vill premiärministern att det går med på att hålla ett nyval i december.

Beskedet kommer efter att Johnson i helgen motvilligt bad EU om en förlängning av förhandlingstiden om brexit, sedan parlamentet sagt nej till hans föreslagna tidsplan.

En sådan förlängning skulle kunna pågå "en väldigt lång tid", enligt premiärministern.

– Sättet att genomföra brexit är, enligt mig, att gå parlamentet till mötes och säga att om de verkligen vill ha mer tid att granska detta utmärkta avtal så kan de få det, men då måste de gå med på nyval den 12 december, säger han i en tv-intervju som sändes av bland andra Sky News.

– Det är uppriktigt sagt dags att oppositionen samlar mod och låter sig bli bedömd av vårt gemensamma överhuvud, det brittiska folket.

Stöd från medlemsländer

Johnsons besked innebär att han för första gången medger att han inte kommer klara sin egen tidsfrist, där landet skulle ha lämnat EU senast nästa vecka. Han skulle föredra om EU går med på en kortare förlängning av förhandlingstiden, till den 15 eller 30 november.

Det brittiska underhuset kommer att rösta om ett nyval på måndag och om det bifalls kommer parlamentet att upplösas den 6 november. Dessförinnan föreställer sig premiärministern att intensiva förhandlingar kan äga rum.

"Detta innebär att vi skulle kunna bli klara med brexit före valet den 12 december, om parlamentsledamöterna väljer att göra så", skriver Johnson i ett öppet brev till oppositionsledaren, Labourpartiets Jeremy Corbyn.

I tisdags gav det brittiska parlamentet för första gången grönt ljus för ett utträdesavtal som förhandlats fram med EU. Men i samma veva röstade det emot Boris Johnsons tidsplan för utträdet, som hade inneburit att det genomförts på rekordtid, före den sista oktober.

Det är tredje gången som Johnson försöker få till ett nyval sedan han tillträdde i somras. För att det ska bli av krävs att två tredjedelar av parlamentet röstar för.

I brevet till Jeremy Corbyn skriver Johnson att parlamentet inte längre kan "hålla landet som gisslan".

Corbyn å sin sida svarade att han vill se vad EU säger om framflyttning av datum för brexit innan hans parti tar ställning till Johnsons begäran om nyval.

EU: Förlängning trolig

Tidigare under torsdagen meddelade tillträdande ordförande för EU-kommissionen Ursula von der Leyen att det är troligt att EU-länderna går med på att ge Storbritannien en förlängd förhandlingstid om brexit.

Källuppgifter till AFP och Reuters gjorde i onsdags gällande att i princip alla medlemsländer var överens och att diskussionerna handlade om hur lång tid britterna ska få.

Tyskland uppges förespråka en längre förlängning till januari, medan Frankrike går på tvären och vill att den ska vara kortare.

– När det gäller frågan om att gå med på en förlängning så ser det bra ut, säger Ursula von der Leyen vid en presskonferens tillsammans med ordförandelandet Finlands statsminister Antti Rinne i Helsingfors.

Måste skicka kommissionär

I så fall förväntas Storbritannien dock skicka en kommissionär till Bryssel, fortsätter hon. Varje land måste enligt EU-lag ha en representant i EU-kommissionen, men Storbritannien har hittills hållit sig utanför processen med anledning av brexitplanerna.

Tillsättandet av en ny kommission dröjer och en sådan kan börja arbeta tidigast i december.

Antti Rinne säger att han förväntar sig att de andra medlemsländerna kan enas om en förlängningstid utan att man behöver kalla till ett extrainsatt toppmöte.