Stora luckor i leveranserna till sjukhusen

Carl V Andersson/TT

Publicerad 2019-10-24

Leveranserna från Apotekstjänst är fortsatt skakiga. Arkivbild.

Leveranserna av sjukvårdsmaterial fungerar fortfarande inte till flera sjukhus.

– Det är skakigt och instabilt, säger Åke Tenerz, medicinsk stabschef på Västmanlands sjukhus.

Planerade operationer har varit inställda i Region Västmanland sedan i måndags på grund av materialbristen som uppstod när man tillsammans med fyra andra regioner bytte leverantör till logistikföretaget Apotekstjänst.

På torsdagen var operationerna i gång igen och lagren beräknas räcka till och med måndag. Förhoppningen är att vården kan fortsätta som vanligt även efter det.

– Men det förutsätter att vi får in leveranser under helgen. Vi får sändningar från Apotekstjänst, men framför allt från andra leverantörer, säger medicinska stabschefen Åke Tenerz.

Stabschefen: "Ett jättearbete"

Regionen är i stabsläge och lägger pussel för att klara av materialförsörjningen.

– Hela systemet med beställningar har slagits ut. Det är ett jättearbete, säger Åke Tenerz.

Även Region Örebro län är försatt i stabsläge.

– Vi klarar en normal verksamhet tack vare ett oerhört stort arbete med att fördela om material, säger Sten Lundberg, pressansvarig vid regionen.

Leveranser kommer in till sjukhusen, men är ofullständiga.

– Det kan vara etiketter som inte kommer och då kan en process i hela vårdkedjan fallera. Det kan vara blöjor i en viss storlek. Det är så väldigt olika. Sedan kommer det skvättar lite varje dag, säger Sten Lundberg.

Avgörande nästa vecka

På tisdag träffas regionernas gemensamma varuförsörjningsnämnd för att besluta om Apotekstjänsts roll framöver.

– Om vi hittar alternativa leverantörer måste vi komma fram till vad de ska leverera och hur det ska fördelas mellan de olika parterna, säger nämndens ordförande Behcet Barsom (KD).

Efter fiaskot får nu Apotekstjänst en ny vd. Örjan Frid, som närmast varit vd på Eniro, efterträder Tomas Hilmo som nyligen lämnade både som vd och styrelseordförande i företaget för att fokusera på logistikhanteringen till vården.