Rekordstor klimatmarsch i Stockholm

Fridays for future bjöd in vuxna till klimatstrejk

Uppdaterad 2019-09-29 | Publicerad 2019-09-27

60 000 personer tros ha deltagit i fredagens klimatstrejk i Stockholm – vilket är rekord.

För första gången bjöds vuxna in till Greta Thunbergs fredagsstrejkande.

– Det kändes väldigt självklart att komma, säger Astrid Lande, 75.

Greta Thunbergs klimatstrejk har hittills varit för de unga.

Men i somras bjöd hennes organisation ”Fridays for Future” in vuxna till en världsomspännande strejk den 27 september, eftersom att ungas aktivism på fredagar ”uppenbarligen inte hjälpt”, som de skrev i en debattartikel i Aftonbladet i juli.

Klimattåget i Stockholm startade på Medborgarplatsen, fortsatte förbi Mynttorget – platsen utanför riksdagen där Greta Thunberg först inledde sin kamp för klimatet – och kulminerade i Kungsträdgården med konserter och kampsång.

Längst fram gick ungdomarna. På ett av plakaten stod det ”How dare you” i röda bokstäver, vilket blivit Greta Thunbergs senaste slagord sedan hon skällde ut politikerna under FN:s extrainsatta klimattoppmöte i New York.

”Det finns inget att välja på”

Astrid Lande, 79, och Kerstin Hallman, 75, hade nappat på Greta Thunbergs inbjudan att delta i klimatstrejk.

– Det finns inget att välja på. De unga har många år framför sig. Vi har tio kanske, i bästa fall. Hon har gjort en enastående insats, säger Astrid Lande.

Vännerna har följt Greta Thunberg från start.

– Hon är otroligt duktig, väldigt modig, säger Kerstin Hallman.

Vad är det som gör henne så framgångsrik?

– Att hon är så rak, och vågar säga sanningen.

– Men var är de vuxna, det är ju bara skolbarn här? säger Astrid Lande längst framme vid scenen.

Men de vuxna fyllde upp Kungsträdgården. Plakaten gjorde gällande att de var forskare, lärare, pensionärer eller sjuksköterskor. Fridays for future kräver ”klimaträttvisa”, att Parisavtalet ska följas och att den globala temperaturökningen ska begränsas till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.

Av alla tiotusentals marscherande var Axel von Matern, 53, siste man i tåget.

– Är jag? Ja det verkar så, säger han och kastar en blick över axeln.

Varför demonstrerar du idag?

– Jag kände att jag kan inte se mina barn i ögonen riktigt, om jag inte är med och reser min röst. De är också här någonstans.

– Vi lyssnar inte längre på era tomma ord. Vi kräver handling, ropade 17-åriga Edit Hammarsten Liedberg.

Robyn: ”2020 är året”

Jublet steg i Kungsträdgården när de unga talespersonerna för Fridays for future utropade att 60 000 människor deltagit i manifestationen i Stockholm, vilket är fler än någonsin tidigare.

– Det är en propp som går ur, det är fantastiskt roligt att se. Det här är ju något som verkligen enar folk. Det är festligt och allvarligt i en härlig blandning, säger Axel von Matern.

På scenen varvades artistframträdanden med tal. Två av tjejerna som i Greta Thunbergs frånvaro driver Stockholmsdivisionen av Fridays for future höll ett brandtal som publiken tog emot med jubel, varvat med buanden åt politikerna.

– Makthavare säger att de bryr sig om vår framtid. De säger att vi är ’inspirerande’ och att de tar sitt ansvar. Men vi lyssnar inte längre på era tomma ord. Vi kräver handling, ropade 17-åriga Edit Hammarsten Liedberg.

Världsstjärnan Robyn avslutade strejken i Kungsträdgården. I sitt mellansnack sa hon att hon nyligen pratat med miljöprofessorn Johan Rockström, vars budskap är att det inte är kört för klimatet – så länge utsläppskurvan böjs nästa år.

– 2020 är året, sa Robyn från scenen.

  • Fastnålat inlägg
    27 sept 2019
    Michael Toll

    Hej och välkommen till Aftonbladets liverapportering!  Här följer vi vad som händer från dagens klimatdemonstrationer i Stockholm, Sverige och världen. 

    Skicka gärna in bilder på hur det ser ut där du är!

Denna chatt är stängd.

  • Michael Toll
    27 sept 2019

    Nu avrundar vi rapporteringen för den här gången. Tack till er alla som bidragit och trevlig helg (snart). 

  • 27 sept 2019

    Största demonstrationen i modern tid, över 60000

    Per Marklund
  • Adam Westin
    27 sept 2019

    Från Kungsträdgårdens scen rapporteras nu om 60 000 deltagare i dagens klimatmarsch.

  • 27 sept 2019

    Jag såg folk med hundar i demonstrationen och måste få säga att negativ miljöpåverkan från husdjur (hund, katt) är väldigt stor. Motsvarar en bil enligt studier. De äter kött varje dag. Hoppas folk tänker på detta också så man balanserar sin klimatpåverkan.

    David O.
  • 27 sept 2019

    Fast att slopa flyget är inte aktuellt. Ska man gå på något först är det industrierna samt subventionera elbilar, solceller etc. REJÄLT!

    Mats