Demonstranterna i Sudan kraftsamlar

TT TT-AFP

Publicerad 2019-04-23

Demonstranter som kommer med tåg till Sudans huvudstad Khartum tas emot av jublande likasinnade.

Demonstranterna i Sudan förstärker sina led inför det som kan vara sista kraftmätningen med det styrande militärrådet.

Samtidigt ökar det omvärldens tryck om en övergång till demokrati.

Hundratals demonstranter kom till huvudstaden Khartum på tisdagen på ett mer än lovligt överbefolkat tåg. På taket och hängande längs tågvagnarnas sidor viftade demonstranterna med sudanska flaggor och hojtade slagord om "frihet, fred, rättvisa" medan jublande likasinnade tog emot vid Bahari-stationen och längs järnvägsspåren dit.

I helgen klargjorde proteströrelsen att den avslutat samtalen med det tio man starka militärråd som styrt landet sedan president Omar al-Bashir tvingades från makten den 11 april eftersom dess krav inte uppfyllts. Rådet ställde i sin tur hårdare krav på demonstranterna och konflikten mellan dem skärptes.

USA stödjer

Tåget som kom till Khartum kom från staden Atbara där protesterna mot al-Bashir inleddes den 19 december, och en slutlig kraftmätning kan nu anas. De ombordvarande lämnade snart tåget för att ge sig av till de platser i Khartum, bland annat utanför försvarsdepartementet, där protesterna ännu fortsätter.

Samtidigt ökar omvärldens tryck på militärrådet. Makila James, högt uppsatt på det amerikanska utrikesdepartementet, säger under ett besök i Sudan att USA stödjer sudanesernas "legitima krav" på ett civilt styre.

– Vi är här för att uppmana och uppmuntra alla grupper att arbeta tillsammans för att föra det arbetet framåt så snart som möjligt, säger James.

"Brådskande återställande"

Afrikanska ledare som hade samlats i Kairo manade i sin tur militärrådet att inom tre månader sjösätta en övergång till demokrati.

– Vi enades i dag om att det behövs ett brådskande återställande av ett konstitutionellt system genom en demokratisk, politisk övergång som ägs och leds av sudaneserna själva, säger Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi, som är Afrikanska unionens (AU) nuvarande ordförande.

– Det är för att inrätta ett heltäckande demokratiskt politiskt system och förankra rättsstatsprincipen, fortsätter han.