Fler svenskar ska få jodtabletter och radio

Krister Zeidler/TT

Publicerad 2022-04-16

Jodtabletter som skyddar mot strålning och radiomottagare som larmar vid radioaktiva utsläpp. Det skickas ut till hundratusentals svenskar när Sverige ökar beredskapen kring flera kärnkraftverk.

Från den 1 juli utvidgas beredskapszonen kring bland annat Forsmark i Östhammars kommun. Arkivbild.

Kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima under 2011 och uppdaterade internationella krav har lett till nya riktlinjer för att öka beredskapen kring kärnenergianläggningar. För Sveriges del innebär det att ytterligare en beredskapszon införs kring kärnkraftverken i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

– Nu finns det en beredskapszon kring varje kärnkraftverk, en så kallad inre beredskapszon. Från den 1 juli kommer det att finnas två beredskapszoner, säger Peder Kock, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

Hundratusentals berörs

Den inre beredskapszonen kommer att vara omkring fem kilometer och den yttre cirka 25 kilometer. Totalt rör det sig om hundratusentals människor som bor i de utökade beredskapszonerna.

– Det handlar om många människor i och med att det är 25 kilometer från Ringhals och då omfattas bland annat Varberg och Kungsbacka. För Oskarshamns del är det Oskarshamns tätort och vid Forsmark finns det också tätorter inom 25 kilometer, som till exempel Östhammar, säger Kock.

Länsstyrelserna i de berörda områdena har i uppdrag att skicka ut jodtabletter och information om hur man ska gå till väga vid en kärnkraftsolycka. De boende i zonerna kommer även att få RDS-mottagare, ett slags radio.

– Det är ett så kallat inomhusvarningssystem som ska komplettera ”Hesa Fredrik”. Det är som en radiomottagare som går i gång vid larm och börjar spela Sveriges Radio P4 och ett förberett meddelande. Sedan kan man också ta del av sändningen, säger Kock.

Snabb evakuering

Enligt Kock är det i första hand de boende i beredskapszonerna som behöver snabb evakuering vid en eventuell kärnkraftsolycka.

– Har man utrymt de första fem kilometerna har man vunnit mycket i den första krishanteringen. Sedan kan man börja fundera på skyddsåtgärder på större avstånd.

För boende i de yttre beredskapszonerna kan det bli fråga om antingen evakuering eller att stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation för att skydda sig mot strålningen. I Halland, där Ringhals ligger, bor omkring 100 000 invånare i den yttre zonen, rapporterar SVT Nyheter Halland.

– Inomhusvistelse i kombination med en jodtablett ger ett bra skydd jämfört med att vistas utomhus. Det kan också vara svårt att genomföra utrymning i större tätorter. Då kan det här vara ett bra alternativ, säger Peder Kock.