Statsvetare: ”Dålig hushållning med skattebetalarnas pengar”

Publicerad 2016-11-10

Slöseri med skattemedel.

Så beskriver Jan Turvall, ledande expert på förvaltningsrätt, Stockholms stads hantering av Per Anders Hedkvists fallskärm.

– Ur skattebetalarnas perspektiv så tycker jag att det verkar vara dålig hushållning med kommunens resurser, säger Turvall.

När Per Anders Hedkvist inte fick jobbet som vd på det kommunala bostadsbolaget SISAB i Stockholm utgick en fallskärm på 4 375 000 kronor.

Trots att hans ursprungliga avtal slog fast att han bara skulle få 3 125 000 kronor.

Moraliskt tveksamt

Jan Turvall, statsvetare på Göteborgs universitet, beskriver agerandet från stadens sida som "märkligt".

– Det är inget olagligt i det men det är ett märkligt sätt att hantera pengar på. Man kan fråga sig om det är ett rimligt sätt att hantera skattebetalarnas medel. Det finns ju en överenskommelse om att han ska få två årslöner i avgångsvederlag. Då tycker jag inte att det finns någon grund för att utöka avgångsvederlaget för att han inte fick det här nya jobbet, säger Jan Turvall.

Han anmärker också på att Per Anders Hedkvist nu lyfter både avgångsvederlag från Stockholms stad samtidigt som han lyfter en vd-lön från bostadsbolaget Signalisten i Solna.

– Det är ju etiskt och moraliskt tveksamt. Samtidigt är det ju inte juridiskt olagligt att ha ett avgångsvederlag och jobba på ett annat ställe men jag tycker han skulle rannsaka sig själv och fundera på om det är rimligt att ta emot pengar från två ställen, säger Jan Turvall.

"Kan finnas risk för jäv"

Om jävsmisstankarna - att Per Anders Hedkvists sambo Ingela Lindh vid tidpunkten var biträdande stadsdirektör och hans blivande chef som vd på bostadsbolagets moderbolag - säger Jan Turvall:

– Det kan möjligen finnas risk för jäv genom att hon kan tala med människor och liknande. Men så länge det inte finns en underskrift om att hon formellt varit med i själva beslutsfattandet kan man inte påstå att det finns underlag för det.

Följ ämnen i artikeln