Över 100 forskare i upprop mot Svenska Akademien

Uppdaterad 2018-04-18 | Publicerad 2018-04-16

Över hundra svenska forskare har gått samman i ett gemensamt upprop mot Svenska Akademien, skriver Dagens Nyheter.

Bland annat menar de att Akademien saknar legitimitet i sitt nuvarande skick och att de känner en stark oro över institutionens trovärdighet och framtid.

”De kvarvarande ledamöterna förmår inte bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt”, skriver forskarna i debattartikeln.

De senaste turerna kring Svenska Akademien, som kulminerade då den ständiga sekreteraren Sara Danius avgick under torsdagskvällen, har fått flertalet att reagera.

Under hashtagen #knytblus och #knytblusförsara visade både politiker, kändisar och allmänhet sitt stöd för Sara Danius dagen efter hennes avgång och många krävde även att de resterade akademiledamöterna skulle lämna sina platser.

Under helgen gick 200  författare ut i ett upprop på GP Kultur och protesterade mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Akademien.

Och nu har runt 150 forskare och akademiker gått ihop i en debattartikel i DN där de kritiserar de kvarvarande ledamöternas oförmåga att bedriva verksamheten.

Stark oro över Akademiens trovärdighet och framtid

”I och med de senaste månadernas ovärdiga händelser vill vi, som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap med angränsande fält, uttrycka vår starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid”, skriver forskarna och akademikerna bakom uppropet, och menar att ledamöterna prioriterat sina egna intressen framför att ta sitt ansvar över den mer än 200 år gamla institutionen.

”Drivande krafter har valt att under mer än tjugo års tid negligera anklagelser om sexuella övergrepp. Man har uttryckligen nonchalerat vittnesbörd från de kvinnor som berättat om vad de utsatts för, och odlat en tystnadskultur som uppvisar alla tecken på nepotism, jäv och vänskapskorruption”, lyder forskarnas kritik.

”Reformarbetet måste fortsätta”

Vidare skriver de att de ”tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, och att de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt”.

De framhåller även vikten av ett fortsatt förändringsarbete.

”Vi menar att det reformarbete som initierades under Sara Danius tid som ständig sekreterare snarast måste återupptas, så att Akademien kan bli den öppna, kulturbärande och kulturvårdande institution som dagens samhälle så väl behöver” avslutar forskarna sin debattartikel.