De skulle laga fisk – hittade krälande maskar i torsken

Uppdaterad 2019-01-28 | Publicerad 2018-04-25

När Elin Persberger skulle laga fiskgratäng till familjen fick hon en obehaglig överraskning – en levande mask krälade i en av torskfiléerna.

Louise köpte maskinfekterad fisk två dagar i rad.

Se deras filmer i tv-inslaget 200 sekunder.

Fiskeribranschen vill inte tala högt om det, men parasiten sälmask har ökat explosionsartat i framför allt torsk.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Aftonbladets och Viafrees granskande tv-program 200 sekunder har pratat med forskare och anställda inom fiskindustrin som bekräftar att det är vanligt att framför allt torsk är infekterad av mask. Men för de flesta konsumenter är det okänt.

Louise och hennes familj hade köpt torsk till ena kvällen och marulk till den andra – båda förpackningarna innehöll maskinfekterad fisk.

– Jag blev fullständigt chockad och framför allt, jag har inte kunnat äta fisk sen dess annat än odlad lax, säger hon till 200 sekunder.

”Det här kommer bli allt vanligare”

Den som får i sig levande sälmask kan bli sjuk, med kräkningar, kittlingar i svalget och diarré.

– Det här kommer att bli allt vanligare, säger Sven Gunnar Lunneryd, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet till 200 sekunder.

Leröy, en av Sveriges största fiskgrossister, säger att fyra konsumenter som köpt torsk med mask i hörde av sig förra året, totalt sålde grossisten 850 ton färsk torsk.

Louise hittade levande mask när hon skulle äta torsk