Åklagaren vill se livstid för Mantorpsmord

TT TT

Publicerad 2018-03-07

Rättegången avslutas på onsdagen i Linköpings tingsrätt.

24-åringen som misstänks ha mördat ett äldre par i Mantorp ska dömas till livstids fängelse, enligt åklagaren Helene Gestrin.

Försvaret hävdar att andra personer dödade paret.

Yrkandet om livstid framkom under den sista rättegångsdagen i Linköpings tingsrätt, rapporterar lokala medier.

– Jag vill att tingsrätten överväger rättspsykiatrisk undersökning, men straffet bör motsvara livstids fängelse, sade Helene Gestrin i rätten.

Under sin slutplädering uppgav åklagaren att 24-åringen flera gånger har ändrat sin berättelse om vad som hände på gården i Östergötland i juni förra året.

24-åringen har medgett att han befann sig där, men säger att han hade sällskap av två andra män och att han gett sig av innan offren skadades.

Dna i huset

Hans skoavtryck och dna har hittats på platsen. Åklagaren argumenterade däremot för att det inte finns ett enda spår som pekar på att det finns fler gärningspersoner, skriver SVT Öst.

Offren blev hårt tejpade över ansiktet, misshandlade och sedan knivskurna. Innan de dödades tvingade 24-åringen till sig koder och bankkort för att ta ut pengar, enligt åklagaren.

Under hela tiden som hon berättade satt den åtalade uttryckslös och lyssnade, ibland med huvudet vilande i händerna.

Beslut i morgon

24-åringens advokat Henrik Lindblom lyfte fram detaljer som han menar visar att det rör sig om flera gärningsmän.

– Han ska inte ställas till svars för vad de andra gärningsmännen haft för motiv, sade advokaten och berättade samtidigt att hans klient känner att det varit en rättvis rättslig prövning.

Rätten kommer troligtvis fatta beslut i morgon om mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning eller inte och när dom väntas komma, rapporterar P4 Östergötland.