Obamas diss: ”Hade vunnit igen”

Publicerad 2015-07-29

USA:s president Barack Obamas andra och sista mandatperiod tar slut 2016.

Under ett besök i Etiopien verkade han inte vara särskilt imponerad av de som vill ta över posten.

– Jag tror att jag hade vunnit om jag ställt upp i valet, säger han enligt Washington Post.

Barack Obama tillträdde posten som USA:s president 2008.

Nästa år avslutas hans andra mandatperiod och en ny president ska väljas. Det demokratiska partiet och det republikanska partiet ska vaska fram varsin kandidat och under sommaren har republikanernas Donald Trump seglat upp som en favorit bland väljarskaran – efter flera uppmärksammade utspel.

Obama, som enligt amerikansk lag inte kan ställa upp för det demokratiska partiet en tredje gång, har följt de potentiella efterträdarnas framfart.

”Hade vunnit igen”

Under ett tal inför Afrikanska unionen i Etiopien skickade han på tisdagen en självsäker diss till det republikanska startfältet.

– Jag tycker faktiskt att jag är en ganska bra president. Jag tror att jag hade vunnit om jag ställt upp i valet igen. Men nu kan jag inte det, säger han enligt Washington Post.

Barack Obama menade att det fortfarande fanns mycket kvar som han ville uppnå. Men han såg samtidigt fram emot att få lämna kontoret.

– Jag ser fram emot livet som ex-president. Jag kommer inte vara omgiven av lika mycket säkerhet hela tiden. Det innebär att jag kan promenera och tillbringa tid med min familj, säger han.

Clinton och Bush ställer upp

Många tror att Hillary Clinton, New Yorks senator och tidigare första dam i USA, utses till demokraternas presidentkandidat. För republikanerna konkurrerar bland andra Donald Trump, Jeb Bush och Rick Santorum om att bli partiets kandidat.