Norska kristdemokrater kan byta sida

TT-NTB

Publicerad 2018-09-28

Knut Arild Hareide, partiledare för norska Kristelig Folkeparti. Arkivbild.

De norska kristdemokraterna i Kristelig Folkeparti (KRF) bör överväga att byta sida, säger partiledaren Knut Arild Hareide.

Det skulle innebära att Erna Solbergs regering tappar sitt majoritetsstöd.

Som det är i dag ger KRF sitt parlamentariska stöd till den borgerliga regeringen med Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre. Partiledaren Hareide föreställer sig en vändning – där man i stället inleder ett samarbete med socialdemokratiska Arbeiderpartiet och mittenorienterade Senterpartiet.

– Nu är det dags att undersöka vilket slags genomslag det är möjligt att få i samarbete med AP och SP, utan SV (vänsterpartiet Sosialistisk Venstreparti), säger Knut Arild Hareide vid en partistämma på fredagen.

Hellre än FRP

Han anser att avståndet till högerpopulistiska Fremskrittspartiet vuxit sig för stort, samt att KRF har fler gemensamma nämnare med framför allt Senterpartiet. Det största regeringspartiet Høyre gjorde ett val när det bildade regering med Fremskrittspartiet i stället för mittenpartierna, resonerar Knut Arild Hareide.

Om KRF byter sida skulle oppositionen kunna fälla statsminister Erna Solbergs regering. Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre meddelar att han står beredd att ta regeringsmakten om det är så att majoriteten i Stortinget svänger.

Erna Solberg säger att regeringens dörr står öppen.

– KRF har två alternativ. Antingen ingå i en majoritetsregering tillsammans med oss, eller i en minoritetsregering med Arbeiderpartiet och Senterpartiet som måste stödja sig på SV, säger hon, och påpekar att KRF har fått igenom delar av sin politik de senaste åren.

Solberg understryker att hon kommer att sitta kvar på sin post.

Extrainsatt stämma

Efter Knut Arild Hareides tal fortsatte stämman bakom stängda dörrar. När mötet avslutades utlystes en extrainsatt stämma den 2 november. Där ska KRF-medlemmarna få rösta om vägen framåt är att för första gången ingå regeringssamarbete med AP.

Partiets två vice ordföranden, Kjell Ingolf Ropstad och Olaug Bollestad, har gått ut och sagt att de inte håller med partiledaren. Det gör inte heller ungdomsförbundet och även inom de största partidistrikten råder skepsis.

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen varnar för att KRF genom ett sidbyte skulle ge Sosialistisk Venstreparti för stort inflytande.