Snöigt och varmt under väderåret som gick

TT

Publicerad 2018-12-22

Solen på väg ner i Öresund efter en augustidag med Afrikahetta och temperaturer på upp mot 35 grader i södra Sverige. Arkivbild.

2018 blev ett händelserikt väderår som började med snödjup att drunkna i i norr, fortsatte med extremvarma sommarmånader och avslutades med en mild höst och inledning på vintern.

SMHI har sammanfattat väderåret 2018 och konstaterar att det som många förstås kommer att minnas är den torra och varma sommaren som aldrig verkade vilja ta slut. Och det var inte bara sommaren som var varmare än normalt. I Götaland blev året i allmänhet två grader varmare än normalt medan det i Norrland och Svealand var 1–2 grader varmare.

Årets högsta temperatur på 34,7 grader uppmättes i Mariestad den 8 augusti. Årets lägsta temperatur hade Geilas i södra Lapplandsfjällen där termometern visade -40,4 grader den 26 februari.

Torrare än normalt

När det gäller nederbörd blev året torrare än normalt. Framförallt i Svealand, nordöstra och sydligaste Götaland var det ovanligt nederbördsfattigt. Där föll endast 60–80 procent av normal årsnederbörd. Och allra torrast var det i Stockholm där det fram till morgonen den 21 december fallit 340 millimeter nederbörd. För att hitta jämförbar torka måste man gå tillbaka till 1901 eller 1892 då Stockholm under året fick 357 respektive 340 millimeter.

Minnesvärda snödjup

Betydligt blötare var det – i alla fall tillfälligt – i Los i Hälsingland den 30 juli. Då uppmättes där 123,5 millimeter regn, vilket var årets kraftigaste dygnsnederbörd. Men det kom också mycket nederbörd i början av året vilket skapade minnesvärda snödjup i Norrland. Den 2 februari noterades årets största snödjup i Gåltjärn i Ångermanland på 175 centimeter. Ett landskapsrekord slogs i Hälsingland då snön låg 173 centimeter djup i Åsnorrbodarna den 4 februari.

Och även om det kan kännas mörkt och solfattigt nu i slutet av året kanske det kan hjälpa att tänka på allt solljus vi faktiskt fick tidigare i år. Solskenstiden var i allmänhet mycket över den normala i hela Sverige och på många stationer med längre mätserier kommer 2018 att gå till historien som rekordsoligt.