Peter Springare anmäls för våldtäktsuttalande

Uppdaterad 2018-02-13 | Publicerad 2018-02-12

Polisen Peter Springare anmäls av sin egen ledning.

Anledningen är ett uttalande om att gruppvåldtäkter är ett ”kulturellt fenomen”.

– Vi vill att det prövas, säger Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i region Bergslagen.

Det var vid en sluten sammankomst i Folkets hus på Hisingen i Göteborg i början av februari som Peter Springare talade om gruppvåldtäkter som ”ett nytt fenomen”, en följd av de senaste 12 till 15 årens invandring. Han beskrev gruppvåldtäkter som ett ”kulturellt fenomen”. Det visar en videoinspelning från mötet som TV4 Nyheterna tagit del av.

– Det finns ju även etniska svenskar som ägnar sig åt gruppvåldtäkt men inte i den numerären som utlandsfödda gärningsmän, säger han.

Nu har polisledningen i region Bergslagen polisanmält den kontroversielle förundersökningsledaren, vilket TV4 var först att rapportera.

Mats Nylén, polisregionens kommunikationschef, förklarar att man vill pröva saken eftersom brott som lyder under allmänt åtal inte kan uteslutas.

– Då finns det en föreskrift om att polisen ska anmäla medarbetare till internutredning, säger han till Aftonbladet.

Kan skada förtroendet

Enligt Mats Nylén handlar det om hur polisen uppfattas och om uttalandena kan skada allmänhetens förtroende för myndigheten. Medborgarna måste helt enkelt kunna lita på att bli neutralt och rättvist behandlade av polisen.

Brottsförebyggande rådets rapport från 2000 visar att det anmäldes mellan 30 och 60 gruppvåldtäkter varje år även på 1990-talet, rapporterar TV4.

Enligt rapporten var 58 procent av de misstänkta gärningsmännen svenskar, 32 procent invandrare (utrikes födda och folkbokförda i Sverige) och 10 procent personer som inte var folkbokförda i Sverige.

I ett sms till TV4 säger Peter Springare att han uttalade sig utifrån privata slutsatser och att han då inte är bunden av polisens objektivitetsplikt.

”Närmast rasistiska”

Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, är kritisk mot Peter Springares utsagor.

– Det är anmärkningsvärt. Alla statstjänstemän och i allra högsta grad poliser måste ha bättre omdöme och hålla sig till vår regeringsform och den värdegrunden den ger uttryck för. De här uttalandena är ju närmast rasistiska, sa hon till TV4 i förra veckan.

Åklagare i chefsställning vid avdelningen för särskilda utredningar ska bedöma om brott begåtts.

– I nästa steg kan det bli rättslig utredning om man har brustit i sitt förhållande mellan medarbetare och arbetsgivare, säger Mats Nylén.

Följ ämnen i artikeln