Nordkoreansk student kan ha lyckats fly

Uppdaterad 2014-11-24 | Publicerad 2014-11-22

Polishus i Paris.

Mystiken tätnar kring den försvunne nordkoreanske studenten i Paris.

Han kidnappades i början av november – men lyckades smita från agenterna som försökte föra honom tillbaka till hemlandet, uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt franska källor ska den nordkoreanske studenten vid namn Han nu gömma sig på okänd plats.

Samma källa bekräftar uppgifterna om att arkitekturstudenten ska ha kidnappats av nordkoreanska agenter med syfte att flyga honom till landets huvudstad Pyongyang.

Franska myndigheter kan vara inblandade

Det misslyckade kidnappningsförsöket ska ha skett i början av november. Sedan dess har Han gått under jorden.

Det finns fortfarande oklarheter huruvida franska myndigheter haft ett finger med i spelet kring studentens flykt. Det finns heller inga säkra uppgifter om hur många kidnapparna var eller var de i nuläget befinner sig.

Avrättade sin egen släkting

Han är enligt rapporter son till en av Jang Song-thaeks närmaste. Song-thaek var farbror till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un, men ska ha avrättats i december förra året efter anklagelser om förräderi.

Enligt sydkoreanska underrättelsetjänsten har den nordkoreanska regimen också avrättat flera andra personer som stod Song-thaek nära.

Han har tillsammans med nio andra nordkoreaner studerat på en arkitekturskola i Paris sedan 2012.

Enligt Le Parisien ska även de andra studenterna från Nordkorea ha försvunnit i början av november – men samtliga har sedan dess återfunnits.

Följ ämnen i artikeln