Kolgrillad hamburgare en öländsk specialitet

Publicerad 2012-09-29

I Södvik på norra Öland ligger restaurangen ”Gustaf och Jens”.

Här lagas all mat med råvaror från ön.

Mest kända är vännerna för den kolgrillade hamburgaren.

Gustaf Waesterberg är en före detta kock som tillbringat många av sina somrar på Öland.

Men trots närheten till närproducerade råvaror kände han att någonting var fel:

– Man kunde få norsk lax i hamnkrogen, så låg det två fiskebåtar utanför, då började jag bli irriterad, säger Waesterberg.

Lokalproducerad mat

Sedan fyra år tillbaka driver han och vännen Jens Skrubbe friluftsrestaurangen ”Gustaf och Jens” i Södvik på norra Öland.

Köket har de smällt upp under ett tält på en gård, och under skördefesten vallfärdar besökarna dit.

Maten är lokalproducerad ner till det sista saltkornet – och paradrätten är den kolgrillade hamburgaren.

– Köttet kommer från Ölands östra sida, och vi får det levererat till oss färdigmalet, berättar Waesterberg.

Köttet mals grovt och fetthalten ligger en bra bit över det man finner i mataffären.

”Som en köttbit”

Något som är väldigt viktigt för köttets karaktär.

– Vi tog det grövsta de hade, det blir mer som en köttbit då. Och vi har aldrig mindre än 15 procent fett i färsen, säger Waesterberg.

Alla tillbehör hämtas från ön, från tomaterna till potatisen.

– Ekologiskt är oftast synonymt med kvalité, konstaterar de båda.