Dramatiken på börsen fortsätter

Publicerad 2011-08-07

Börsen i Tel Aviv stängdes efter ras

Dystert på Frankfurtbörsen vid stängning i fredags.

Västvärldens ledare har i helgen suttit fastklistrade vid telefonerna i krissamtal.

Ministrar från G20-länderna samlades i telefonkonferens.

Och den israeliska börsen tvingades stänga tillfälligt efter att ha tappat 6 procent, uppger AFP.

Tog det ödesdigra beslutet att sänka USA:s kreditbetyg.

Allt nervösare marknader vill ha besked om åtgärder som kan minska skuldbergen i eurozonen och mildra effekterna av USA:s sänkta kreditbetyg. Sydkoreas biträdande finansminister Choi Jong-Ku bekräftade på söndagsmorgonen att G20-länderna haft telefonkonferens, rapporterar Reuters. Diskussionerna handlade om skuldkrisen i eurozonen och Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg från den högsta nivån AAA till AA+. Sydkorea har en stor andel av valutareserven placerad i amerikanska statsobligationer och Choi tillade att landet fortfarande har full tilltro till amerikanska statspapper.

– Det finns inget alternativ som ger sådan stabilitet och likviditet, sa han.

Uppgifter om G20-mötet kom ut strax efter rapporter om att den israeliska börsen i Tel Aviv avbrutit söndagens handel tillfälligt. Börsen hade då fallit dramatiskt med 6 procent. Handeln kunde återupptas efter en halvtimme. Även börsen i Dubai föll under söndagen.

Minskade med 2,5 biljoner dollar

Under börsveckan som gått minskade det globala börsvärdet med 2,5 biljoner dollar. Nu måste både politiker och andra beslutsfattare visa att väst har vilja och förmåga att minska de enorma och växande statsskulderna.

Franske presidenten Nicolas Sarkozy, ordförande i G7/G20-grupperna, var en av västvärldens ledare som tillbringade helgen med krissamtal. Bland annat samtalade han med brittiske premiärministern David Cameron inför telefonkonferensen med G7-ländernas finansministrar som enligt AP hålls på måndagsmorgonen. Nyhetsbyrån Kyodo news uppger att konferensen troligen kommer att hållas innan Asiens börser öppnar.

Nedgradering driver upp lånekostnader

Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg riskerar att åtminstone på kort sikt skaka om marknaderna globalt och driva upp lånekostnader. Det kan även göra att ekonomins återhämtning är i farozonen.

USA:s president Barack Obama uppmanade därför kongressens ledamöter att lägga partipolitiken åt sidan och i stället koncentrera sig på att få ordning på statsfinanserna och samtidigt stimulera den stagnerade ekonomin.

Skuldkris i eurozonen

På marknaderna betraktas dock skuldkrisen i eurozonen med ännu större oro, och på söndagen klockan 18.00 planerar Europeiska centralbanken (ECB) att hålla en telefonkonferens. Marknadsaktörernas drömbesked är att banken åter ska börja köpa spanska och italienska statsobligationer, men ECB:s styrande råd är splittrat i frågan.

Politisk strid om euron

Sprickan visar enligt investerare att det finns politisk oenighet om eurons roll. Framför allt tyska företrädare vill se fler konkreta krisåtgärder i Italien och Spanien innan några löften om köp kan ges. Risken med att vänta är dock att förtroendet för det europeiska banksystemet kan sjunka ytterligare, och om räntorna på italienska statsobligationer stiger ännu mer kan de bli osäljbara.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, vars höger-center-regering försvagats av inre strider, utesluter dock att tidigarelägga valen för att undvika panik på marknaderna.

– Det har aldrig varit något alternativ, säger han.