Så kan klimatet se ut om 100 år

Publicerad 2013-09-26

Nytt unikt material från SMHI

TORRARE – OCH BLÖTARE SMHI-forskare har arbetat med över 100 regionala klimatsimuleringar. – Alla är överens om att klimatet blir varmare, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

Forskare vid SMHI har arbetat med över 100 regionala klimatsimuleringar.

Och nu presenteras ett unikt material – som visar hur klimatet förändras i framtiden.

– Tanken är att presentera det här för beslutsfattare och allmänheten, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.

Forskare vid SMHI är klara med över 100 regionala klimatsimuleringar för Europa, Afrika, Arktis, Mellanöstern och södra Asien.

Vid klimatforskningsenhet Rossby Centre har man bearbetat material från nio globala klimatmodeller för att få fram regionala detaljer – och resultatet är unikt.

”Kan vara säker”

Resultatet visar hur klimatet kan se ut vid århundradets slut.

– Vi har tagit resultat från olika klimatmodeller. Poängen är att om modellerna är överens så kan man nog vara säker på att såhär kommer det bli, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

Bland modellerna som SMHI har tittat på är resultaten för vissa delar lite olika.

– Men tittar man på till exempel temperaturen så är alla modeller överens om att klimatet kommer bli varmare.

– Gällande nederbörden så är alla överens om att det under vintern kommer bli blötare i norra Europa och torrare i södra Europa.

För att få mer detaljrikedom används resultaten i en regional modell.

– För Sveriges del kan man säga att det kommer blir varmare, framför allt på vintern. Ju längre norr ut man kommer desto större är temperaturskillnaden, säger Gustav Strandberg.

Presenteras för beslutsfattare

Han berättar att nederbörden kommer öka under vintern – men att det är svårt att se hur klimatet kommer förändras sommartid.

– Under sommaren så är förändringen inte så stor i södra Sverige, men man kan också se att modellerna tvistar lite om vad som kommer hända. I medeltal är det ingen förändring, men det är inte ett så säkert resultat. Vissa saker kan man ju inte förutspå, som utsläpp till exempel.

Resultatet kan användas för vidare forskning, i studier av klimateffekter och vid klimatanpassning, enligt SMHI.

– Tanken är att presentera det här för beslutsfattare och allmänheten, säger Gustav Strandberg.