Rekordstor sammanlagd brandyta

TT

Publicerad 2018-07-23

Totalt brinner nu 25 000 hektar skogsmark i landet – betydligt mer än de knappa 14 000 hektar som gick upp i rök i Västmanland 2014.

SOS Alarm har uppdaterat läget kring bränderna i landet. De skriver att för närvarande finns det 27 ärenden som klassas som brand i terräng. Det är en nedgång från den senaste uppdateringen från klockan 20.30 på söndagen då det fanns 49 registrerade ärenden.

Totalt brann under måndagen 25 000 hektar skogsmark. 2 500 hektar i Dalarna, 8 500 hektar i Gävleborg, 500 hektar i Västernorrland och 8 500 hektar i Jämtland, vilket är de fyra stora brandområdena. Ytterligare 5 000 hektar är alla småbränder sammanräknade, enligt Patrik Jansson, talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, (MSB:s) särskilda organisation för bränderna.

De största 20 000 hektar

Som en jämförelse brann knappt 14 000 hektar vid den stora branden i Västmanland 2014, som då utgjorde brandrekord i Sverige.

Strax efter lunchtid på måndagen var läget relativt positivt i Jämtland, där det brinner i Ragunda, Bräcke och Bergs kommuner.

– Läget är stabilt, och åtgärderna ser ut att ha fått effekt, så vi är försiktigt positiva.

Kritiskt i Trängslet

I Trängslet i Dalarna har det varit värre. Där har branden tagit sig igenom en begränsningslinje, och det har också uppstått nya bränder, berättar han.

– Där pågår arbetet med skyddsavbränning. Det är ett gigantiskt jobb, som tar tid. Men just nu går det enligt planen.

I Ljusdaltrakten, i Gävleborgs län, brinner det i tre stora brandhärdar – Nötberget, Enskogen och Ängra.

– Läget är stabilt, och arbetet går enligt planen. Nu försöker man upprätta begränsningslinjer.

I Västernorrland utanför Örnsköldsvik rasar också en storbrand.

– Det var den som senast blossade upp, säger Patrik Jansson.

Nu ökar brandrisken även i södra Sverige, och MSB har gått ut med ett myndighetsmeddelande och uppmanat till att respektera eldningsförbuden i landet.