Här är badplatserna med sämst vattenkvalitet

TT TT TT

Publicerad 2018-07-13

Så kallade EU-bad måste kontrolleras minst tre till fyra gånger under en säsong. Arkivbild.

Åtta badplatser i Sverige bedöms ha otjänlig vattenkvalitet och kommunerna avråder allmänheten från att bada där. Men det beror inte på den ihållande värmen enligt Folkhälsomyndigheten.

De mest populära badplatserna i Sverige är så kallade EU-bad, där kommunerna är skyldiga att kontinuerligt ta vattenprover och skicka dem till analys. Mindre badplatser har kommunerna ingen skyldighet att kontrollera, men det görs till stor del ändå.

Enligt statistik från Havs- och vattenmyndigheten har åtta badplatser i Sverige just nu otjänligt vatten. Ett av dem är havsbadet i Steninge norr om Halmstad, där kommunen nu satt upp skyltar som uppmanar besökare att undvika bad.

– Efter en mätning i måndags visade sig badet ha höga halter av bakterier. Man får bada, men risken är att man får i sig av vattnet och blir magsjuk, säger Johanna Wisjö, kommunikatör på Halmstad kommun.

Inte helt ovanligt

Det är tarmbakterier, E. coli-bakterier, som upptäckts i vattnet, något som inte är helt ovanligt under sommaren. Men risken att drabbas av smittan är inte större för att sommaren hittills varit varm enligt Anette Hansen, utredare på Folkhälsomyndigheten.

– Sambandet är snarare det att eftersom det är varmt så badar fler människor. Det kan bli så att smitta sprids mellan badande, men det kan också komma från fåglar eller andra varmblodiga djur. Det finns olika källor till bakterierna, till exempel kan det vara en båt som tömt ut avloppsvatten, säger hon.

Bestämmer själva

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats publiceras siffror och resultat från de senaste mätningarna. EU-bad måste kontrolleras minst tre till fyra gånger under en säsong. För bad som inte är EU-klassade bestämmer kommunerna själva hur ofta proverna ska tas.

– Det sker hela tiden att man får mätningar med förhöjda halter av bakterier. Då avråder kommunen tills man har tagit ett prov som visar att vattnet är tjänligt igen, säger Anette Hansen.

TT: Finns det något som tyder på att det är fler platser som får förhöjda halter i år?

– Jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara så, men den officiella badsäsongen har inte varit i gång så länge. Det är svårt att säga så här mitt i säsongen. Vi gör en överblick efter sommaren med resultaten från årets provtagningar. Kvaliteten är generellt bra på de flesta svenska bad.