Man misstänkt för Lockerbieattentatet gripen

Publicerad 2022-12-11

Den libyska mannen Abu Agila Masud har pekats ut som misstänkt för Lockerbieattentatet.

Nu uppges han ha gripits i USA.

– Familjerna till de som dog i Lockerbiebombningen har fått veta att han är i amerikanskt förvar, uppger en talesperson för brittiska myndigheter.

Den libyska mannen Abu Agila Masud har gripits i USA, misstänkt för att ha byggt den bomb som användes i Lockerbieattentatet, rapporterar BBC.

Uppgifterna om att han gripits kommer från anhöriga till de som dödades i attentatet.

– Familjerna till de som dog i Lockerbiebombningen har fått veta att den misstänkta Abu Agila Masud är i amerikanskt förvar, säger en talesperson för brittiska myndigheter.

270 personer dog i attentatet

Det var den 21 december 1988 som flygplanet Pan Am 103, på väg från London till New York, sprängdes över Lockerbie. De 259 personer som befann sig i planet dog i explosionen. Ytterligare elva personer dödades i Lockerbie när vrakdelar träffade deras hem.

Redan för två år sedan hävdade USA att Masud spelade en nyckelroll i bombningen. Förra månaden kom rapporter om att han blivit kidnappad av en milisgrupp i Libyen, vilket väckte spekulationer om att han skulle utlämnas till USA.

En dömd för bombningen

2001 dömdes Abdelbaset al-Megrahi för attentatet. Han är den enda som hittills dömts för attacken.

Han fängslades på livstid, men efter att han fått en cancerdiagnos släpptes han 2009 av den skotska regeringen. Han dog i Libyen 2012. Under den tid han satt fängslad nekade han till brott.

– Skotsk åklagare och polis arbetar tillsammans med brittiska myndigheter och amerikanska kollegor för att fortsätta denna utredning, med syfte att ställa de som agerade tillsammans med Megrahi inför rätta, uppger den brittiska talespersonen.

Planet kraschade i samhället Lockerbie efter ha blivit sprängt i luften.

Följ ämnen i artikeln