Bröt sig in i kyrka – vandaliserade julfigurer och spelade trumma

Publicerad 2023-07-06

Bland annat skadades figurer från kyrkans julkrubba.

Två kyrkoinkräktare – en iklädd prästkläder – trummandes på en djembetrumma.

Den synen mötte yrvakna Grästorpsbor efter att kyrkklockor plötsligt klingat mitt under natten mot lördagen.

– De har skrivit i gästboken, det står ”bloody Mary” och ”Jesus lever inte längre”, säger Thommy Hallin, kyrkoherde.

Vid 03.30-tiden på natten mot lördagen väcktes grannar till kyrkan i Grästorp av kyrkklockans ljud. Men det kallades inte till midnattsmässa – istället hade två personer krossat ett fönsterglas och tagit sig in i kyrkorummet för att spela piano, klä ut sig till romerska soldater och vandalisera julfigurer.

– Sedan har de tagit sig längst upp i tornet och använt kläppen så att kyrkklockorna låtit, berättar Thommy Hallin som är vikarierande kyrkoherde vid Grästorps pastorat.

Thommy Hallin, som formellt tillträdde sin tjänst som vikarierande kyrkoherde just på lördagen, fick informationen från sin företrädare på morgonen.

– Den ordinarie kyrkoherden, som egentligen skulle på semester, ringde mig. Då var polis, fastighetschef och vaktmästare redan på plats.

Tvetydiga budskap klottrades i kyrkans gästbok.

Lämnade tänt ljus i kyrkan

Det visade sig att de två personer som tagit sig in hade stökat omkring ordentligt inne i kyrkan. Bland annat hade de sprutat skum med en brandsläckare i sakristian, spelat på kyrkans instrument och klätt sig i rekvisita från påskspelet.

– De hade tagit två romerska soldathjälmar från påskspelet, och så har de skrivit i gästboken. Dels står det ”bloody Mary” och ”Jesus lever inte längre idag”, men samtidigt också ”Jesus älskar alla barnen”.

Inkräktarna tände ett ljus i kyrkan innan de lämnade platsen.

– Det är det allvarligaste. Men som tur var gick den granne som fanns närmast kyrkan in och släckte, säger Thommy Hallin.

En brandsläckare användes för att spruta skum i sakristian.

Gick genom samhället – trummandes

Vikarierande kyrkoherde Thommy Hallin med den återfunna djembetrumman.

Vittnen såg – och hörde – två personer lämna kyrkan. En var klädd i svart och den andre hade tagit på sig en vit prästskrud. De gick genom samhället, trummandes på en djembetrumma som de tagit från kyrkan.

Flera av de föremål från kyrkan som försvann i samband med inbrottet har redan återfunnits – bland annat trumman.

– Jag var och hämtade den, och sen gick jag själv och trummade längs huvudgatan, säger Thommy Hallin.

En polisanmälan har upprättats gällande stöld genom inbrott, skadegörelse samt försök till grov skadegörelse. Enligt Nya Lidköpings-Tidningen har polisen samlat in vittnesuppgifter och säkrat spår som skickats på analys.

– Det är en helt sjuk händelse, säger Caroline Karlsson, presstalesperson på polisen i region Väst, till tidningen.

”Det finns förlåtelse”

Thommy Hallin, vikarierande kyrkoherde vid Grästorps pastorat.

Verksamheten i Grästorps kyrka har inte påverkats. Den sönderslagna fönsterrutan är ersatt och på fredag ska en begravning hållas som planerat.

– De som sett de här personerna tror att de var berusade. Det är väl en ungdomlig grej att göra på det här viset, och kanske inte direkt riktat mot kyrkan. Men det är ju ändå så att man inte har respekt för kyrkorummet, säger vikarierande kyrkoherde Thommy Hallin.

Han avslutar:

– Men varje människa är älskad. Kommer de som gjort det här till besinning så finns det förlåtelse.

Grästorps kyrka.