Hjälporganisationer pausar efter talibanbeslut

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-12-25

En afghansk kvinna och hennes dotter på ett biståndsfinansierat barnsjukhus i huvudstaden Kabul. Arkivbild från 2021.

Flera internationella hjälporganisationer fryser all verksamhet i Afghanistan efter att talibanerna förbjudit dem att ha kvinnliga anställda.

Rädda barnen, Norska flyktingrådet och Care pausar omedelbart allt arbete i Afghanistan.

De tre stora hjälporganisationernas besked följer på lördagens besked från talibanregeringen, som då beordrade alla icke-statliga organisationer att inte längre anställa kvinnor.

– Vi har följt alla kulturella normer och vi kan helt enkelt inte arbeta utan vår hängivna kvinnliga personal, som är helt avgörande för att vi ska kunna nå kvinnor som är i desperat behov av hjälp, säger Norska flyktingrådets Afghanistanchef Neil Turner.

”Beroende av kvinnlig personal”

Även hjälporganisationen International Rescue Committee (IRC), som har 3 000 kvinnor anställda runt om i Afghanistan, avbryter sitt arbete.

”För IRC är vår förmåga att leverera tjänster beroende av kvinnlig personal på alla nivåer i vår organisation”, meddelar IRC i ett uttalande.

Talibanstyrets påbud är det senaste i en rad kvinnofientliga regeringsbeslut. Bara några dagar tidigare hade talibanerna meddelat att kvinnliga studenter stängs ute från landets universitet, i strid mot tidigare utfästelser. Kvinnor har tidigare förbjudits att vistas på platser som gym och nöjesparker.

Förbudet mot högre utbildning för kvinnor väntas få konsekvenser för den framtida personalförsörjningen i samhällsviktiga yrken. Men beslutet om biståndsorganisationernas personal kan bli kännbart snabbare än så.

Oro för humanitärt stöd

Stora delar av det krigshärjade Afghanistans vård- och utbildningssektorer drivs av utländska hjälporganisationer. För dessa är kvinnliga anställda avgörande för att kunna ge hjälp – som exempelvis mödravård – i sammanhang som är stängda för män.

Beskedet om kvinnoförbudet har väckt bestörtning i det internationella samfundet. FN:s generalsekreterare varnar för att det riskerar att förvärra civilbefolkningens redan utsatta läge ytterligare.

”FN och dess samarbetspartners, inklusive statliga och ideella icke-statliga organisationer, hjälper mer än 28 miljoner afghaner som är beroende av humanitärt stöd för att överleva”, säger generalsekreteraren i ett uttalande.

FN-representanter och hjälporganisationer håller under söndagen ett krismöte i Afghanistans huvudstad Kabul för att diskutera följderna av talibanernas beslut.

Svensk minister fördömer

Afghanistan är det största mottagarlandet för svenskt bistånd. I en skriftlig kommentar till TT går bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) hårt åt talibanernas beslut.

”Det här beslutet av talibanerna är dåligt för hela Afghanistans redan hårt prövade befolkning. Vi fördömer denna utveckling å det starkaste och kommer genast undersöka vilka konsekvenser detta får för våra svenska organisationer på plats”, säger Forsell.

Följ ämnen i artikeln