Fem svenska diplomater utvisas av Ryssland

Publicerad 2023-05-25

Ryssland utvisar fem svenska diplomater som en hämndåtgärd, det uppger den statliga nyhetsbyrån Tass.

Samtidigt meddelas det att svenska konsulatet i S:t Petersburg stängs.

Ryssland har även beslutat att stänga det svenska konsulatet i Sankt Petersburg och konsulatet i Göteborg, skriver Tass.

Den svenska ambassaden i Ryssland kallades till utrikesdepartementet med anledning av den konfrontativa kursen mot den ryska federationen, enligt nyhetsbyrån. Detta på grund av utvisningen av fem ryska diplomater i Sverige i april.

Samtliga misstänktes ha ägnat sig åt spioneri.

”Sveriges ambassadör har informerats om att den ryska sidan, som ett svar, har beslutat att fem svenska diplomater förklarats ”persona non grata”, står det i meddelandet.

Tobias Billström (M), utrikesminister, beklagar de två ryska beskeden. De svenska diplomaterna har bedrivit sedvanlig diplomatisk verksamhet i Ryssland, säger han i ett uttalande på regeringens hemsida.

– Vi beklagar också djupt det ryska beskedet om Generalkonsulatet i S:t Petersburg. Konsulatet har varit en motor i det bilaterala mellanfolkliga samarbetet mellan Ryssland och Sverige i bred bemärkelse. Dagens beslut är därför ytterligare en bekräftelse på den negativa politiska utvecklingen i Ryssland och landets internationella isolering, säger han.

Tobias Billström.

”Spel mellan nationer”

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid försvarshögskolan, säger att utvisningen av diplomaterna är en markering mot Sverige.

– Det är ett spel mellan nationer, de vill markera mot Sverige. Vi har utvisat ryska diplomater, som då kallas diplomater men som jobbar med spioneri och underrättelsetjänst, och när man gör det får det motåtgärder, säger han i Aftonbladet TV.

– Det har accelererat ytterligare nu och är ett tecken på dålig stämning mellan väst generellt och Ryssland, och Sverige är ju en del av väst.

På frågan om det innebär problem för Sverige svarar han att det egentligen borde besvaras av UD, men säger att det beror på vad man vill uppnå.

– I diplomatins värld är dialog alltid bra, att ha kanaler öppna även om man inte gillar varandra. Det brukar man ha även om man egentligen hatar varandra. Signalerna när man hela avbryter diplomatiska förbindelser är riktigt allvarliga, men där är vi inte riktigt än.

Följ ämnen i artikeln