Åsa Berglund Cowburn broderade Aftonbladets förstasida

Publicerad 2024-01-26

Åsa Berglund Cowburn, 59, broderade Aftonbladets förstasida från lördagen den 9 juli 2020.

Ett ögonblick Åsa Berglund Cowburn, som broderat en av Aftonbladets förstasidor från pandemisommaren 2020.

– Jag och min man började brodera under pandemin när man fick en massa tid hemma som vi inte har i vanliga fall. ”Pandemibroderi” kallade jag det. Jag broderade lite coronavirus och liknande, men så tänkte jag att jag borde göra en sorts symbol för pandemin. Då kom jag det där med att göra en förstasida på en tidning.

Hur lång tid tog det?

– Under pandemin broderade jag minst ett par hundra timmar, ändå hann jag inte klart. När jag hade lagt ner så mycket tid på den kändes det fel att inte göra klart den , så jag har fortsatt att brodera när jag suttit på flyg och tåg. Och till slut blev den klar.

Är det en riktig tidning som du har utgått från?

– Ja, lördagen den 9 juli 2020.

Varför just det datumet?

– Därför att coronoakrisen är så central på sidan samtidigt som det framgår att livet pågår som vanligt runt omkring med nyheter om Ernst Kirchsteiger och annat.

Vad säger din omgivning om det här?

– Både ”wow!” och att jag är lite galen. När jag hade med mig broderiet på resor förra året kom folk fram och frågade vad det var och vad jag gjorde. På så sätt blev den en kontaktyta, en rolig snackgrej.

Vad ska du brodera nu?

– Nja, jag ska nog vila mig lite från det först. Dessutom har jag inte riktigt tid just nu. Men det är väldigt meditativt, så jag kommer nog att fortsätta. Efter att ha gjort det här är jag sugen på att brodera mer efter foton. Det är svårt men det är också därför det är kul.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att det blir slut på krigen.

Förstsidan.

Följ ämnen i artikeln