Sopstrejken fortsätter – arbetarna tackar nej till erbjudande

Uppdaterad 2017-07-12 | Publicerad 2017-07-11

De strejkande sopåkarna i Stockholm tackade på tisdagen nej till arbetsgivaren Reno Nordens erbjudande om oförändrad lön på i snitt 35 000 kronor.

Sopåkarna är kritiska eftersom förslaget också innebär sämre arbetsvillkor.

– De ska öka arbetsbelastning så mycket, så när vi räknar på vårt poängsystem borde vi hamna på 40 000 i lön, säger Peter Börjesson, talesperson för de strejkande arbetarna.

Samtidigt överväger sopåkarna i Malmö att gå ut i sympatistrejk.

Stockholms sopåkare har strejkat utan fackligt tillstånd sedan i onsdags i förra veckan. Missnöjet rör sänkta löner och en nyckelinventering som arbetsgivaren Reno Norden vill göra.

Reno Norden har under tisdagen haft en överläggning med en representant för sopåkarna.

Företaget erbjöd miljöarbetarna att behålla dagens lönenivåer på cirka 35 000 kronor i månaden. Motkravet var att sopåkarna skulle öka sin arbetstid med en timme per dag – och gå från i genomsnitt 29,5 timmar per vecka till 34,5, skriver Reno Norden i ett pressmeddelande.

Var redo att gå ner i lön

Erbjudandet har de strejkande sopåkarna tackat nej till.

Peter Börjesson, talesperson för sophämtarna, förklarar att Reno Nordens pressmeddelande inte ger hela sanningen.

– Om vi får behålla vårt nuvarande poänglönesystem kan vi vara villiga att gå ner fem procent i lön. Det var det vi sa, men de sa nej. Vi var villiga att gå ner 1 700 kronor i snittlön, men det tog de inte, säger han och fortsätter:

– De ska öka arbetsbelastning så mycket, så när vi räknar på vårt poängsystem borde vi hamna på 40 000 i lön. Man glömmer bort hur mycket vi ska jobba för de där 35 000. Med den belastningsökningen är det fortfarande en rejäl lönesänkning.

Beredda att ändra sig om nycklarna

Förutom lönerna handlar konflikten om att Reno Norden vill göra en inventering av de nycklar som arbetarna använder för att komma in i fastigheter och soprum. Tanken är att nycklarna ska märkas upp så att alla kan använda dem.

Detta vill sopåkarna inte bidra till med hänvisning till att kunskapen om nycklarna är en unik kompetens. Nu var sopåkarna beredda att ändra sig.

– Vi sa att om de tar förslaget med fem procent ner i lön och att vi får behålla poängsystemet så släpper vi nyckelbiten. Vi har aldrig hindrat företaget från att göra nyckelinventering, men vi hjälper inte till, säger Peter Börjesson.

Transportarbetareförbundet står inte bakom strejken.

Det låsta läget gör att ärendet tas upp i Arbetsdomstolen på fredag. Reno Norden kräver de strejkande arbetarna på skadestånd samt att de återgår till arbetet.

Missnöje även i Malmö

Strejken riskerar samtidigt att sprida sig i landet.

För några år sedan tog Reno Norden över sophämtningen i delar av Malmö och sedan i våras har företaget hela staden. Men missnöjet pyr även hos de anställda där.

– Det jäser rejält. För någon månad sedan försökte Reno Norden sänka våra löner med flera tusen kronor. Vi lyckades stoppa det. Nu snackar fler och fler om att visa stöd för sopgubbarna i Stockholm, säger en anonym miljöarbetare till Transportarbetaren, Transportarbetareförbundets tidning.

I Malmö tvingas arbetarna jobba runt tolv timmar per dag för att hinna med. När lönesänkningen kom på tal svarade sopåkarna med ett gemensamt brev till arbetsgivaren.

– Vi förklarade att vi skulle börja jobba strikt efter regelboken. Ja, ta en timmes lunch och följa alla arbetsmiljöregler. Som att dra alltid dra ett sopkärl i taget. Vi skulle även vägra jobba övertid, säger en sopåkare till Transportarbetaren.

– Det tog skruv direkt, företaget gjorde avbön.

Aftonbladet har sökt Reno Nordens svenske vd Peter Ekholm för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln