EU-ja till hårdare tag mot kvinnovåld

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-04-24

Svenska EU-parlamentsledamoten Evin Incir (S) intervjuas efter att direktivet om mäns våld mot kvinnor röstats igenom i Strasbourg.

Med stor majoritet ställer sig EU-parlamentet bakom nya tuffare regler kring våld och trakasserier mot kvinnor.

Fast någon samtyckeslag som i Sverige blir det inte.

Direktivet om mäns våld mot kvinnor har varit hett diskuterat i flera år i både parlamentet och EU:s ministerråd. Onsdagens omröstning, vunnen med 522 röster mot 27, bekräftar den uppgörelse som nåddes i februari.

– Det här är historiskt. Det är ett enormt kliv framåt. Vi ser att kvinnor berövas sina liv och sin frihet runtom i hela Europeiska unionen, säger svenska ledamoten Evin Incir (S), som varit en av de huvudansvariga i parlamentets hantering av frågan.

Direktivet medför bland annat allmänna förbud mot kvinnlig könsstympning och tvångsäktenskap och lägger även extra vikt vid hot och trakasserier som utförs via nätet.

Inget samtycke

EU-kommissionen och EU-parlamentet ville från början få in en svensk samtyckeslag i paketet, men fick vika sig för bastant motstånd från framför allt Tyskland och Frankrike.

Vissa ledamöter, däribland Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C), försökte i sista stund få till en ändring. Det hade dock medfört en uppskjutning till i höst och nya förhandlingar. Och då i så fall med nyvalda parlamentsledamöter efter EU-valet i början av juni.

– Då vet vi att det finns en risk för att Tidöliknande avtal kan komma att formas och hela lagpaketet kan stå på spel, säger Evin Incir, sedan ändringsförsöken skjutits ned med god marginal.

Urvattnat?

EU-parlamentet spurtar just nu med att hinna med mängder av avslutande omröstningar under sin pågående sista sittning inför EU-valet i juni.

Bland annat godkändes på onsdagen uppgörelserna om ökat företagsansvar för att förhindra miljöbrott och usla arbetsförhållanden, samt nya regler för vem som ska räknas som anställd eller inte inom plattformsekonomin.

Båda lagstiftningarna har liksom direktivet om mäns våld mot kvinnor hyllats som oerhört viktiga steg – men också kritiserats för att ha blivit för urvattnade under processen.

Tomas Tobé (M) hade dock gärna urvattnat plattformsreglerna ännu mer.

– Det här är i grunden inte bra. Vi ska inte ha direktiv om hur vi ska reglera svensk arbetsmarknad från Bryssel, säger Tobé.