Den flotta sanningen bakom McDonalds

KASSAKO Det är 62 år sedan Ray Kroc öppnade sitt första McDonalds
Foto: AP MCDONALDS CORP.
KASSAKO Det är 62 år sedan Ray Kroc öppnade sitt första McDonalds
NYHETER

Ray Kroc kallade sig länge för ­grundaren av McDonalds.
Men en ny film avslöjar att han ­snarare grundlurade bröderna Dick och Mac McDonald.
–  Jag körde dem i botten, sa Ray Kroc senare i en intervju med Time.

Den 15 april är det på dagen 62 år sedan Ray Kroc slog upp portarna för sin första McDonalds-restaurang. Grunden var lagd till det världsimperium som McDonalds är i dag. Utan Kroc hade McDonalds fortfarande varit namnet på ett litet gatukök i San Bernardino i USA.

Men fram till dess, den 15 april 1955, var Kroc en rätt misslyckad försäljare som försökte kränga milkshakemaskiner.
Historien om hur Kroc tog McDonalds ut i världen är omstridd. Enligt ham­burgerkedjans egen version välkomnades Ray Kroc som partner av bröderna Dick och Mac McDonald. Det var de som knäckte koden för hur en modern snabbmatsrestaurang fungerar.

Vällagad mat var viktigt

Ronald McDonald
Foto: TT / NTB Scanpix
Ronald McDonald

I hamburgerköket i San Bernardino tog de på 1940-talet fram ett system för att snabbt, enkelt och effektivt producera hamburgare till de väntande gästerna.

Drive-in-restauranger och snabbmat hade börjat bli populärt i och med att allt fler amerikaner fick råd att skaffa bil. Men sättet hamburgare serverades på drive-in-restaurangerna var krångligt. Servitriser var tvungna att springa mellan ­bilarna på parkeringen och ta upp ­beställningar. Matutbudet var omfattande och därför tog det tid att göra i ordning och servera all mat.
Bröderna McDonald skalade bort allt onödigt från menyerna och fokuserade på kärnprodukten: hamburgare. Rutinerna i köket klockades för bästa effekti­vitet och snart kunde de supersnabbt servera goda, vällagade hamburgare åt gästerna.
Att hamburgarna var vällagade var ­ytterst viktigt för bröderna. Det är svårt att tänka sig i dag när vi serveras ­sorgliga och kladdiga hamburgare som inte alls ser ut som på restaurangernas bilder. Dick och Mac hade så höga krav på sina burgare att de inte alls ville expandera. De hade gjort försök att öppna fler ­restauranger, men la ner dem när de märkte att kvaliteten på hamburgarna ­inte levde upp till deras krav. Den ­versionen berättas i alla fall i filmen ”The Founder” som går på bio just nu. De ­hade också tänkt ut de i dag klassiska bågarna som fortfarande finns i logotypen och ­införde nymodigheter som infraröd ­värme för att hålla pommes fritten varm. Kort sagt: de hade ett superkoncept för hur en modern hamburgerrestaurang skulle vara.

Såg storheten med en gång

Detta upptäckte Ray Kroc när han kom till San Bernardino för att sälja milk­shakemaskiner till bröderna McDonald. Han såg den enorma potentialen i ­effektiviteten och kunderna som strömmade till. Han frågade på en gång om han fick bli franchisetagare och öppna sitt eget McDonalds.
–  När jag kom dit såg jag fler människor stå och vänta än jag någonsin sett på en drive-in. Jag sa till mig själv ”­Jäklar, de här bröderna har nåt på gång här. Jag borde öppna några såna här själv”, har Kroc berättat för ­Time.

”Sikta på barnen”

Han skrev på ett avtal med bröderna McDonald och gick med på att betala dem 0,5 procent av alla intäkter. Inom ett par år hade han öppnat 228 McDonalds-restauranger och siktade in sig på för­orter där det bodde många barnfamiljer. Han riktade snabbt in sig på barnen och skapade clownen Ronald McDonald som dök upp i tv-reklam för hamburger­kedjan.

–  Har du en dollar att lägga på marknadsföring, ­sikta på barnen för de tar med sig sin mamma och pappa, lär Kroc ha sagt.
Redan 1960 drog kedjan in drygt 450 miljoner kronor – en hisnande stor ­summa. Men Ray Kroc var inte nöjd med sin del av vinsten och bröderna Mc­Donald var inte intresserade av att ­expandera. Enligt Time frågade Kroc bröderna om han fick köpa samtliga ­restauranger – ­inklusive namnet. ­Prissumman sattes till dryga 20 miljoner kronor. Bröderna McDonald skulle ­också få behålla den ­ursprungliga McDonalds-restaurangen.
Kroc lånade ihop pengarna till köpet.
–  Det fanns ingen annan väg. Jag ­behövde namnet McDonalds och de gyllene bågarna. Vad ska du göra med ett namn som Kroc, sa han till Time.
Men han gillade inte att bröderna ­hade kvar den ursprungliga restaurangen. Han öppnade ett McDonalds på andra sidan ­gatan och tvingade bröderna att ändra namn på sin restaurang till ”The big M”. Det dröjde inte länge innan de fick stänga.
–  Jag körde dem i botten, sa Kroc till Time.

Retade upp bröderna

Kroc utnämnde sig själv till grundare av McDonalds. ­Företaget hedrade honom med den årliga ”Grundardagen” och ­bröderna McDonald nämndes aldrig – fram till 1991. Året efter gav Ray Kroc ut sina memoarer där han kallade sin egen franchiserestaurang för ­världens första McDonalds. Det ­retade bröderna.
–  Fram till att vi ­sålde kedjan var det ­inte något snack om att Kroc skulle vara grundaren. Hade vi fått höra det hade han fått återgå till att sälja milkshakemaskiner ­illa kvickt, sa Dick McDonald till Wall Street Journal.

Tog avstånd från filmen

Historien som berättas i filmen ”The Founder” har beskrivits som två sidor av USA:s storhet, dels den fräcka, sluga ­sidan som affärsmannen Kroc representerar, dels den moraliska ärlighet som de envisa bröderna McDonald står för.

–  Bröderna var inte trångsynta. De tänkte stort – men Ray Kroc tänkte enormt. Bröderna kunde inte greppa hans vision, säger filmens manus­författare Robert D Siegel till Financial Times.
Föga förvånande ville hamburger­kedjan McDonalds inte ha något med ­filmen att göra. Mycket på grund av hur Ray Kroc framställs. På McDonalds egen hemsida hyllas Kroc för sin ”passion för innovation och effektivitet”, sin strävan efter kvalitet och sitt samhällsengagemang. I dag driver McDonalds över 31 000 restaueranger i 118 ­länder.
Här hemma äter över 400  000 svenskar på ­någon av landets 220 McDonalds – varje dag.


Dick McDonald
Foto: JON LASSEIGH / TT / NTB Scanpix
Dick McDonald

Vad?

Ray Kroc
Foto: TT / NTB Scanpix
Ray Kroc

Bröderna Dick och Mac McDonald startade den första moderna hamburgerrestaurangen i Kalifornien på 1940-talet. På 1950-talet kom säljaren Ray Kroc in i bilden. Han fick kedjan att växa explosionsartat, manövrerade ut ­bröderna ­McDonald och försökte också ­radera dem från historieböckerna.

Hur?

När Ray Kroc dog 1984 uppskattades hans ­förmögenhet till fyra miljarder kronor. Knappt 30 år tidigare köpte han kedjan och namnet av ­bröderna McDonald för drygt 20 miljoner. Enligt anhöriga lurades bröderna även på royalties. ­Bara under 1977 ska det ha handlat om 120 ­miljoner.

Den första restaurangen.
Foto: Bruce J. Marlin
Den första restaurangen.

Varför?

Den 15 april är det på dagen 62 år ­sedan Ray Kroc slog upp ­portarna till sitt första McDonalds. ­Historien om hur han tog över hamburgerkedjan har blivit Hollywood-film. Just nu rullar ”The Founder” på svenska ­biografer.

Se mer:  ”The Founder” rullar just nu på svenska biografer och berättar historien om bröderna McDonald och Ray Kroc. McDonalds själva ville inte ha någonting med filmen att göra.