Donald Trumps svar efter britternas ilska: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad 2017-06-11 | Publicerad 2017-05-25

Efter att USA läckt känsliga uppgifter om terrordådet i Manchester har polisutredningen slutat dela med sig av information till USA.

I samband med Nato-mötet i Bryssel bemöter nu president Donald Trump kritiken från Theresa May.

– Det är djupt bekymmersamt, säger Donald Trump i ett uttalande.

Knappt ett halvt dygn senare tinade relationerna.

Det var från amerikanskt håll som namnet på den misstänkta självmordsbombaren Salman Abedi först läckte ut, efter måndagens terrordåd i Manchester där 22 människor dog och ett 60-tal skadades.

Bilder på rester av bomben från britternas utredning publicerades först i New York Times.

Inom polisen i Manchester och även på regeringsnivå uppges man vara rasande över läckorna, skriver bland annat BBC. Inrikesminister Amber Rudd har sagt att hon blev irriterad över att namnet på den misstänkte terroristen kom ut, och har varnat USA:s regering för att ”det inte bör hända igen”.

Som en följd av läckorna har utredningen tills vidare slutat dela med sig av information till USA, enligt BBC.

”Djupt bekymmersamt”

I samband med ett Nato-toppmöte i Bryssel har Donald Trump nu kommenterat läckorna, som presidenten kallar för ”djupt bekymmersamma”.

”Jag kommer be justitiedepartementet och andra relevanta instanser att göra en genomlysning av det här ärendet, och om det anses lämpligt ska förövaren åtalas enligt lagens fulla omfattning”, säger Donald Trump i ett uttalande som citeras av Reuters.

Knappt ett halvt dygn senare hävde Storbritannien bojkotten uppger brittiska medier. Enligt underrättelsetjänsten ska USA då ha ”gett garantier” som gjort det möjligt

På Nato-mötet kommenterade Donald Trump också terrordådet i Manchester.

– Attacken i Manchester visar hur djup ondskan är. Det var en barbarisk och ondskefull attack mot vår civilisation, sade Donald Trump.

Sedan ledde presidenten en tyst minut för offren, innan han drog en klar koppling mellan terror och migration.

– Det är tusentals och åter tusentals människor som väller in i våra länder och sprider sig och i många fall vet vi inte vilka det är. Vi måste vara tuffa. Vi måste vara starka. Nato måste ha ett starkt fokus på terrorism och migration och även på hotet från Ryssland och mot Natos östra och södra gräns, sade Trump.

”Inte rättvist mot folket i USA”

Donald Trump har tidigare kallat Nato för en ”förlegad organisation”. Han har även varit kritisk mot att Nato-länderna inte lägger tillräckligt stor del av sin budget på försvaret.

– Det här är inte rättvist mot folket och skattebetalarna i USA. Många av de här länderna är skyldiga enorma summor från tidigare år, sade Donald Trump under dagens tal i Bryssel.

– Alla Natomedlemmar måste slutligen bidra med sina andelar, sade presidenten.

Trumps första Nato-möte

I dag var första gången som Donald Trump deltog på ett Nato-toppmöte. Det viktigaste inför mötet har ansetts vara att ge alla Nato-ledare en chans att samlat träffa USA:s nye president – och få honom att bekräfta att USA inte har ändrat åsikt om organisationens betydelse och uppgift.

Efter Trumps tal invigdes det nya Nato-högkvarteret officiellt, bland annat med en flyguppvisning med visst svenskt inslag i form av ett par av Tjeckiens Gripen-plan.

Under toppmötet väntas Nato fatta beslut i två huvudfrågor. Den ena gäller ifall alla medlemmar ska ta fram årliga planer att uppnå målet om att två procent av ländernas budget ska spenderas på försvaret.

Den andra gäller ifall Nato ska göras till officiell medlem i den globala koalitionen som bekämpar terrorrörelsen IS i Syrien och Irak.

Redan vid 21-tiden antas sedan det amerikanska presidentplanet Air Force One lyfta igen för att föra Trump till Taormina på Sicilien, där länderna inom G7 håller toppmöte under fredagen och lördagen.