Den leende trion – stjärnorna bakom Kims robotar

Publicerad 2017-05-26

När Nordkorea genomför ett lyckat robottest ses ofta ledaren Kim Jong-un fira tillsammans med tre leende uniformerade män.

Trion tillhör regimens toppskikt – och är hjärnorna bakom landets fruktade robotprogram.

– Kim Jong-un lyfter fram en ny generation människor, säger en sydkoreansk myndighetskälla till Reuters.

Kim Jong-un kramas och skrattar gärna ihop med de tre männen. Gänget brukar heller inte vara främmande för att ta ett gemensamt ceremoniellt bloss för att fira sina framgångar. Bilder och videoklipp från sammankomsterna sprids sedan i de statskontrollerade nordkoreanska medierna, rapporterar Reuters.

Männen är högintressanta för Västvärldens säkerhets- och underrättelsetjänster. De tillhör nämligen diktaturens grädda och är nyckelpersonerna bakom Nordkoreas kontroversiella och snabbt accelererande robotprogram.

Här är Kim Jong-uns hjärntrust, enligt Reuters sammanställning:

  • Ri Pyong Chol, tidigare general inom flygvapnet. Den mest framstående av de tre och ansvarig för det departement som sköter robotprogrammet. Han föddes 1948 och har fått delar av sin utbildning i Ryssland.
  • Kim Jong Sik, erfaren raketforskare och numera också general. Han slog igenom i samband med Nordkoreas första lyckade raketuppskjutning i rymden 2012.
  • Jang Chang Ha, chef för centret för vapenutveckling. Inte lika välkänd som de två andra, mer mystisk. Han är chef för akademin för nationellt försvar och forskning, vilket tros innebära ansvar för landets robot- och kärnvapenforskning.

Trion framstår som Kim Jong-uns favoritmedarbetare och de verkar ha ett mer avslappnat förhållande till ledaren än andra militärer och tjänstemän. Två av dem har rent av fått flyga tillsammans med diktatorn i hans privatflygplan, Goshawk-1, skriver Reuters.

”Det återspeglar hans brådska”

Nordkorea jobbar på högvarv för att utveckla långdistansrobotar som ska kunna nå det amerikanska fastlandet. Regimen planerar ett sjätte kärnvapentest och genomför nya robottest var och varannan vecka. Allt i strid med FN:s resolutioner.

– I stället för att gå genom byråkrater, håller Kim Jong-un dessa tekniker precis intill sig, så att han kan ha snabb direktkontakt och få fart på dem när han vill. Det återspeglar hans brådska att utveckla robotar, säger An Chan-il, en före detta nordkoreansk militärofficer som har hoppat av till Sydkorea och driver en tankesmedja i Seoul, till Reuters.

”Baserat på meriter”

Varken Kim Jong Sik eller Jang Chang Ha kommer från fina familjer. De har arbetat sig upp och har handplockats av den unge diktatorn, som efterträdde sin pappa Kim Jong-il vid dennes död i slutet av 2011.

– Kim Jong-un lyfter fram en ny generation människor som inte har med hans pappas nyckelrådgivare att göra, säger en anonym sydkoreansk tjänsteman till Reuters.

Michael Madden, expert på det nordkoreanska ledarskapet, betonar för Reuters att hårt arbete lönar sig i diktaturen.

– Kärnvapen- och robotkillarna under Kim Jong-un får sina jobb baserat på meriter, säger han.