Tvivlande Bolsonaro ensam i toppen

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-04-01

Han har ifrågasatt hur många som dör av den "lilla influensan", går på tvärs med sin egen regering och vill inte införa fler begränsningar – tvärtom.

Brasiliens president Jair Bolsonaro tappar snabbt stöd och avgångskrav växer starkare.

Under de senaste veckorna har flera delstater och städer på eget bevåg beordrat människor att hålla sig hemma och stängt ned delar av samhällen.

Frågar man Brasiliens hälsominister Luiz Henrique Mendetta så bör alla landets invånare hålla mesta möjliga avstånd till varandra för att underlätta för vården. Detta har regeringens stabschef sagt att hela regeringen står bakom.

Frågar man president Bolsonaro är guvernörerna och borgmästarna som infört egna restriktioner kriminella "jobbdödare", som springer "vänsterns" ärenden. Virussjukdomen covid-19 – som hittills krävt minst över 40 000 människors liv – har han återkommande kallat den "lilla influensan".

Mångmiljonstaden São Paulo tycks vara den värst drabbade staden i Latinamerika, men det har Bolsonaro försökt förklara med politiskt siffertrixande.

Väger mot hunger

Viruset har dödat åtminstone 203 människor i Brasilien, meddelar myndigheterna på onsdagen enligt nyhetssajten G1. Den yngsta personen som smittats och avlidit i landet är en 23-årig man.

– De som är under 40 år löper nästan noll risk att dö. Så det finns inga skäl att inte låta dessa människor arbeta. I slutänden, även om viruset är dödligt i vissa fall, så kan hunger också vara dödligt, sade presidenten inför ett pressuppbåd vid presidentpalatset i Brasília, där också en grupp anhängare till honom närvarade.

En reporter ställde en fråga om hälsoministern Mendettas syn på saken, varpå en Bolsonaro-anhängare utropade att journalisterna försöker "ställa folket mot presidenten". Bolsonaro svarade genom att uppmuntra anhängaren att tala – och säga åt reportern att hålla tyst.

När stämningen började urarta började reportrarna dra sig tillbaka. Då riktade presidenten ytterligare hånfulla kommentarer mot dem, där han bland annat frågade om de "skulle överge folket". Sedan fortsatte han att ta emot frågor.

Politisk press

Jair Bolsonaros popularitet har sjunkit sedan landet behövt hantera coronavirusets spridning, enligt brasilianska opinionsmätningar.

Bland den rejält högerlutande presidentens politiska motståndare hörs avgångsropen. Flera av Arbetarpartiets toppnamn har i ett öppet brev skrivit att han sätter sig själv och sina politiska intressen före folkets välbefinnande, och att människor kommer att dö på grund av honom.

En politisk kommentator i tidningen O Globo har gett den tidigare militären Bolsonaro smeknamnet "Kapten Corona".

Vid återkommande tillfällen har brasilianer i flera städer ställt sig på balkonger om kvällarna, bankat i kastruller och skanderat avgångskrav.

En satirisk bild som sprids av tusentals brasilianer i sociala medier föreställer en dinosaurie som blickar upp mot en jättelik asteroid som störtar ned mot jorden. Den utbrister: "Vad fan, det här kommer vara dåligt för ekonomin!"

"Vi ska alla dö"

Bolsonaro själv gör en poäng av att strunta i att hålla avstånd till andra människor. På söndagen vandrade 65-årige Bolsonaro längs med gator i huvudstaden Brasília och skakade hand och tog bilder med mängder av människor.

– Vi måste konfrontera detta virus, men gör det som en man, för fan, inte som en pojke. Vi måste möta verkligheten. Sådant är livet. Vi ska alla dö en dag, sade presidenten, som har opererats minst fyra gånger sedan han blev knivhuggen under sin valkampanj i september 2018.

– Vi måste vidta förebyggande åtgärder för de äldre, för människor som löper hög risk. Men att skydda jobben är en nödvändighet.

Filmklipp som presidenten laddade upp plockades ned av Facebook, Twitter och Instagram med hänvisning till deras regler om att sprida desinformation som riskerar att leda till att människor far illa.