Trump åker "kanske" till Danmark

TT-Ritzau

Publicerad 2019-08-19

I början av september är det tänkt att USA:s president Donald Trump ska besöka Danmark.

Eller?

– Jag kommer kanske till Danmark, sade Trump till reportrar under söndagen.

Danmark har hamnat i Donald Trumps blickfång. Den amerikanska presidenten har uttryckt en önskan om att få köpa Grönland, och om någon vecka är det tänkt att han ska åka till Köpenhamn för ett statsbesök.

Men på söndagen kom Trump med ett litet förbehåll.

– Jag kommer kanske till Danmark, sade Trump till reportrar i New Jersey.

– Vi är en av Danmarks allierade och vi hjälper Danmark. Jag överväger att åka dit. Vi åker till Polen, och så kanske vi åker till Danmark.

Frederiksen inte orolig

Danmarks statsminister Mette Frederiksen är däremot inte orolig över att statsbesöket 2–3 september ska ställas in.

– Vi utgår från att vi får besök av den amerikanske presidenten, och vi är i full gång med förberedelserna, säger hon till Danmarks Radio.

– Jag ser verkligen fram emot besöket. USA är vår viktigaste säkerhetspolitiska allierade.

Trump angav inte någon orsak till sitt "kanske", men uttalandet kommer två dagar efter att Frederiksen sagt att Trumps önskan att köpa Grönland är absurd. Presidenten bekräftade själv under söndagen att han vill se en affär.

– Det är något vi har pratat om. Det är strategiskt intressant och vi skulle vara intresserade av ett köp. Men vi måste prata (med Danmark) lite, sade han, och betonade att frågan inte har högsta prioritet i Vita huset.

– I grunden är det en stor fastighetsaffär.

Nej till Hormuz-insats

Om Trump dyker upp i Köpenhamn ser Mette Frederiksen ut att få klara sig utan sina stödpartiers uppbackning om USA kommer med krav på militär hjälp, skriver tidningen Politiken.

USA har tidigare uppgett att de vill att Danmark ska skicka ett krigsskepp till Hormuzsundet och att danska soldater ska avlösa amerikanska i syriska Kurdistan. Någon formell amerikansk förfrågan har inte kommit, men Danmark har deltagit i planeringsmöten om insatsen i Hormuzsundet. Skulle en formell förfrågan komma skulle Socialdemokratiets stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten motsätta sig en dansk insats i Persiska viken.

– Vi hade kunnat stödja en europeisk insats, för det hade kunnat motverka en eskalering. Blir det en insats under amerikansk ledning blir det svårt att se skillnad på EU:s och USA:s politik om Iran, säger De Radikales utrikespolitiske talesperson Martin Lidegaard till Politiken.

Danmark är även ett av de Nato-länder som Trump har kritiserat för att inte lägga tillräcklig stor del av sin budget, minst motsvarande två procent av BNP, på försvaret.

Följ ämnen i artikeln