Fem fixade brexit – profilerna i sagan

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-01-26

Fem fixade brexit – och fem andra höll nästan på att fälla alltihop.

Här är profilerna i sagan om brexit.

Boris Johnson

Storbritanniens senaste premiärminister såg ett tag ut att bli sitt lands mest kortsittande, men lyckades till sist både förhandla fram ett nytt utträdesavtal med EU och få det godkänt av parlamentet. Brexit kommer alltid att vara Boris bedrift – på gott och ont.

David Cameron

Försvann med svansen mellan benen efter folkomröstningen 2016 och har kritiserats hårt för en alldeles för oförberedd kampanj. Samtidigt var det ändå Cameron som lade grunden för allt, när han gav folket rätt att avgöra frågan.

Nigel Farage

EU-parlamentets välartikulerade ärkebrexitör var länge utskrattad på hemmaplan, men träffade helt rätt i opinionen. Segern i EU-valet med Ukip 2014 visade vad som skulle komma. Och upprepningen med Brexitpartiet 2019 bevisade att EU-motståndet fortfarande fanns kvar.

Jeremy Corbyn

Sällan har en oppositionsledare haft så utskällda regeringar att tampas mot – utan att kunna utnyttja det till sin fördel. Corbyn vågade aldrig riktigt välja sida om brexit och bäddade sedan för utträdet genom att gå med på ett nyval. Och göra fiasko.

Leo Varadkar

Ett möte utanför Liverpool den 10 oktober 2019 mellan Irlands och Storbritanniens premiärministrar öppnade upp för det nya utträdesavtal som till sist alla kunde godkänna. Irländaren Varadkar gav Boris Johnson det halmstrå som behövdes för brexit.

Theresa May

Inrikesministern som ville stanna kvar i EU blev premiärminister för att sköta utträdet. Det funkade inte alls. Brexitörernas motstånd mot May undergrävde hennes ställning så till den grad att parlamentet ett tag inte verkade kunna fatta några beslut över huvud taget.

John Bercow

Underhusets ursprungligen konservative talman stred för alla sidors rätt att göra sig hörda. Han öppnade för omröstningar som gång på gång sänkte regeringen och blev samtidigt en kultfigur med sina rop på "order!".

Arlene Foster

Trots bara tio mandat i underhuset fick de nordirländska ärkeunionisterna i DUP en avgörande roll som stödparti till regeringen. Fosters envisa nej till specialregler för Nordirland gjorde det länge omöjligt för regeringen att hitta en lösning som alla kunde godta.

Michel Barnier

Lugnt och sakligt och med fast hand har EU:s chefsförhandlare strävat på genom diskussionerna och gjort britterna närmast gröna av avund. Det var ju EU-sidans 27 olika viljor som skulle gräla och bryta ihop – inte tvärtom.

Joanne Cox

Den EU-vänliga Labour-parlamentsledamoten mördades en vecka före folkomröstningen 2016 och fick många att tänka sig för en extra gång om varför och vad de skulle rösta på. Det höll nästan på att vända brexitsidans frammarsch, som slutade i knappa 52 procent mot 48.