Cissi Wallin dömd för grovt förtal – får böter

Publicerad 2019-12-09

Cissi Wallin riktade våldtäktsanklagelser mot Fredrik Virtanen.

Nu döms Wallin för grovt förtal.

Medieprofilen får villkorlig dom och ska betala 90 000 kronor i skadestånd till Virtanen.

Åklagaren Daniel Suneson yrkade aldrig på fängelsestraff för Cissi Wallin.

Istället ville han att hon skulle få villkorlig dom och böter. Precis så blev det.

Cissi Wallin ska betala 100 dagsböter á 50 kronor och utöver det ska hon betala skadestånd till Fredrik Virtanen på 90 000 kronor, 150 000 kronor mindre än de 240 000 kronor Virtanen begärt.

Tingsrätten konstaterar i domen att Cissi Wallin riktat ”mycket allvarliga anklagelser” mot Virtanen och att uppgifterna gjorts tillgängliga för tiotusentals personer.

Skulle medföra ”allvarlig skada”

”De uppgifter som Cecilia Wallin Blomberg har lämnat om Fredrik Virtanen har avsett mycket allvarlig brottslighet och varit ägnade att medföra Fredrik Virtanen allvarlig skada”, skriver tingsrätten och slår fast att det rört sig om just grovt förtal.

Straffvärdet bedöms vara på fängelsenivå, men då Wallin tidigare är ostraffad och lever under ordnade förhållanden saknas anledning att befara att hon gör sig skyldig till fortsatt brottslighet. Därför döms hon i stället till villkorlig dom.

Fredrik Virtanen har själv kommenterat domen på sin blogg:

”Jag är glad över domslutet. Möjligen kan tillvaron nu gå vidare efter de värsta två åren i mitt och min familjs liv. Men skandaliseringen kvarstår. Internet glömmer inte”, skriver Virtanen.

Cissi Wallin har publicerat en selfie med domen på sitt Instagramkonto där hon konstaterat utfallet.

Ska överklagas

Domen kommer att överklagas, uppger Cissi Wallins advokat Percy Bratt för Aftonbladet.

– Cissi Wallin är samlad och beslutsam. Det är principiellt viktiga frågor som vi tycker gå till prövning i högre instans, säger Percy Bratt till Aftonbladet.

Försvaret anser att domen kan ”i princip underminera hela Metoo-rörelsen” och att tingsrätten inte tagit tillräcklig hänsyn till vad man hävdar är sanningen i Cissi Wallins uppgifter.

– Hon reagerade på samma sätt som jag och tyckte att domen var principiellt oacceptabel. Vi har naturligtvis ett annat synsätt än tingsrätten som inte har gått in på frågan om uppgifterna är sanna eller inte, säger Percy Bratt.

PODD Förtalsmålet mot Cissi Wallin

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om förtalsmålet mot Cissi Wallin med en jurist och vad vi kan förvänta oss av rättegången.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen