Virusrädsla utnyttjas av bedragare

Karl Barrsjö/TT

Publicerad 2020-03-18

Coronarädsla ger kriminella en ny möjlighet att begå bedrägeribrott. Målgruppen är äldre människor som också löper störst hälsorisk om de smittas av viruset.

Det är information som kriminella också snappat upp och använt för att lura människor på pengar. Till bedrägerityperna hör handlingshjälp, bank-id-kapningar, försäljning av mediciner och falska insamlingar till offren i Italien.

– Så fort någonting sådant här sker (en krissituation), så samlar sig de här gamarna och profiterar på folks utsatthet och rädsla, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.

"Definitivt bedragare"

Han konstaterar att varken polisen eller Folkhälsomyndigheten kontaktar privatpersoner.

– Om det är någon som knackar på, så är det definitivt inte från landstinget. Då är det definitivt bedragare, säger Olsson.

Det finns bland kriminella en föreställning om att äldre är mer lättlurade än andra åldersgrupper. Det är enligt Olsson inte korrekt, men det leder till att äldre ofta blir överrepresenterade bland offren för bedrägeribrott.

– De som gör det här (bedragarna) tittar också på tv och har mer än en hjärncell tyvärr. De ser vilka grupper folkhälsan fokuserar på, ser att det är de äldre och fokuserar på dem, säger Jan Olsson.

Kan spridas

Han noterar att så fort bedragarna konstaterat att ett tillvägagångssätt genererar pengar, exempelvis dörrknackningar, så sprids brottsmetoden till andra städer. Vilket han tror coronabedrägerierna också kan göra.

På onsdagen gick även Maria Bergstrand, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut med ett råd till allmänheten.

– När fler arbetar och studerar hemma ser vi också att det förekommer fler olika typer av försök till bedrägerier. Så var extra vaksamma – här finns det kriminella som på olika sätt försöker utnyttja den situation som vi befinner oss i.