Benedikte, 22, höll på att dö under förlossningen

Många läsare vittnar om svårigheter att få kejsarsnitt

Uppdaterad 2019-10-01 | Publicerad 2019-09-30

Planen var klar: Om förlossningen drog ut på tiden skulle Benedikte få kejsarsnitt.

Men det var först när barnets hjärtljud försvagades som läkarna gav med sig. När sonen fötts var Benedikte själv nära att dö.

– Jag hörde att de ropade mitt namn men jag kunde inte svara eller göra någonting.

Det blev traumatiskt då 22-åriga Benedikte Johansen i Kristinehamn födde sitt första barn.

– Det var jättejobbigt. Min livmodertapp öppnade sig bara sju centimeter, och sedan tog det stopp. Det slutade med att jag födde med ett akut kejsarsnitt.

När Benedikte blev gravid igen gjorde hon upp en förlossningsplan tillsammans med specialistmödravården.

– Vi bestämde att försöka med vaginal förlossning först. Men om det tog för lång tid så skulle jag få kejsarsnitt.

Vågar inte föda barn igen

Men inte heller den andra förlossningen blev som Benedikte hoppats. När sonen Wincent kom till världen var hon nära att mista livet.

– Redan under det första dygnet på sjukhuset kände jag att det inte skulle gå att föda vaginalt. Jag sa det till läkarna, men de ville att jag skulle försöka lite till.

– De gav mig också läkemedel för att sätta igång förlossningen, trots att vi kommit överens om att jag inte skulle få några preparat. Jag hade så otroligt ont. Jag bara skrek och skrek.

Det var först på den tredje dagen som personalen gick Benedikte till mötes. Då hade Wincents hjärtslag försvagats.

– Han andades inte när de fick ut honom. Både jag och min sambo fick panik.

Läkarna lyckades få igång Wincents andning. När Benedikte hörde det drabbades hon av en total kollaps.

– Jag hörde att de ropade mitt namn men jag kunde inte svara eller göra någonting. Det var som att jag var förlamad. Allt runtomkring blev svartvitt.

Benedikte hade drabbats av septisk chock, blodförgiftning, och hjärtstillestånd. Läget var mycket allvarligt.

– Jag fick en adrenalinspruta som gjorde att mitt hjärta började slå igen.

– Till slut gick allt bra för både mig och min son. Men det var en oerhört hemsk upplevelse. Innan drömde jag om att få ett tredje barn, men nu skulle jag aldrig våga det.

Benedikte tillsammans med sönerna Walter, 2, och Wincent, som föddes i april i år.

Ministern: Vi ska ha en säker vård

De senaste veckorna har Aftonbladet rapporterat om Rasha och Caroline, som dog i samband med att de födde barn. Efter publiceringarna har ett stort antal kvinnor hört av sig och berättat om hur de fått kämpa för att få föda med kejsarsnitt.

Socialminister Lena Hallengren säger i en kommentar till Aftonbladet att hon blivit berörd av läsarnas vittnesmål.

– Jag känner med kvinnorna och deras familjer. Det är starka berättelser.

– Vi ska ha en trygg och säker förlossningsvård. I det ingår att beslut om vilka medicinska insatser som krävs är vårdprofessionernas uppgift. Självklart tycker jag att varje kvinna ska känna sig lyssnad på och bli tagen på allvar av vården för de skäl hon och hennes anhöriga ger för kejsarsnitt.

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka hur valet av förlossningsmetod går till, samt vilka kriterier som gäller för akuta kejsarsnitt. Kartläggningen ska vara klar den 30 december.

– Jag vill se vad myndigheten redovisar i sin slutrapport innan året är slut och utifrån det bedöma ifall det finns behov av åtgärder på området, säger Lena Hallengren.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.