Svenska Ebba, 21, nekades inresa till Vietnam

Har antagit omfattande inreserestriktioner för svenskar

Uppdaterad 2021-01-12 | Publicerad 2020-03-09

Resenärer från totalt elva länder kan nu få svårt att resa till Vietnam efter att landet infört omfattande inreserestriktioner – däribland för svenskar.

En av de drabbade är Ebba, 21, från Luleå.

– Vi fick vända precis vid gränsen och åka tillbaka till Kambodja.

Ebba, 21, från Luleå befinner sig just nu på en rundresa i Asien.

Men när hon efter två veckor i Kambodja skulle ta sig över gränsen till Vietnam tog det tvärstopp.

– På vägen dit fick vi höra att vissa européer kanske inte skulle komma in i landet på grund av corona. Att det framförallt var svenskar, fransmän och tyskar som det gällde men vi tänkte att vi chansar, berättar Ebba som väl framme vid den vietnamesiska gränsen fick kliva av 200 meter från gränsen och gå sista biten.

Ebba, 21, stoppades från att resa till Vietnam.

– Väl framme sa de till oss att om man kommer från Sverige så kommer man inte in, berättar Ebba som tillsammans med tolv andra personer blev avvisade.

Oklart vad som händer

Beslutet gällde trots att Ebba inte varit i Sverige på tre veckor, eller i det utbrottsdrabbade området i Kambodja.

– Det spelade tydligen ingen roll. Däremot fick flera brittiska medborgare som varit i det drabbade området åka vidare då de inte hade flugit dit och inte hade stämplar i passet. På bussen sa de till dem att de inte skulle nämna att de varit där.

I nuläget vet Ebba inte om det var för att hon kom med buss som hon inte blev insläppt eller om samma regler gäller även med flyg.

Vad som händer nu är oklart.

– Planen var ju att jag skulle fortsätta min resa till Vietnam. Hitintills har jag bara hunnit med Kambodja, men nu får det kanske bli Laos eller Filippinerna i stället.

”Väl framme sa de till oss att om man kommer från Sverige så kommer man inte in”, säger Ebba.

Antagit omfattande inreserestriktioner

Svenska Utrikesdepartementet skriver på hemsidan Swedenabroad att regeringen i Vietnam infört omfattande inreserestriktioner för personer från länder som enligt dem är svårt drabbade av coronavirusutbrott, däribland Sverige.

”9 mars beslutade Vietnam att suspendera den 15-dagars visumfrihet svenska medborgare har. Det är ännu oklart när beslutet träder ikraft, eller om det redan har trätt i kraft. Svenskar som vill resa till Vietnam hänvisas nu till att söka inresevisum via Vietnams ambassader alternativt e-visum tjänster”.

Vidare skriver UD att man söker mer information i ärendet men att de gällande inreserestriktionerna innebär att inresa kan nekas eller att inresande sätts i karantän.

Gäller för Sverige

De länder som i nuläget omfattas av inreserestriktioner är Kina, Sydkorea, Iran, Italien, Danmark, Norge, Finland, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Sverige.

Frågor gällande specifika inresor hänvisar UD till Vietnams ambassader.

Aftonbladet har varit i kontakt med ambassaden i Stockholm som i nuläget inväntar besked om vad som gäller för resande de kommande dagarna.

 

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln