Rasande ordstrid mellan KD och C: Svårslagen svinaktighet

Uppdaterad 2019-05-09 | Publicerad 2019-05-08

En rasande ordstrid har utbrutit efter att C-toppen Fredrick Federley riktat skarp kritik mot KD i en debattartikel i Aftonbladet.

KD:s policychef Johan Ingerö kallar Federleys kritik för ”svårslagen svinaktighet” – och får medhåll av partiledaren.

– Den är fullständigt horribel, det är beklämmande att Annie Lööf inte klarar av att ta avstånd, säger Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.

En infekterad ordstrid har utbrutit mellan Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Detta efter att C:s toppkandidat i EU-valet, Fredrick Federley, i en debattartikel i Aftonbladet anklagar KD för att tveka mellan ”liberala värderingar och diktaurfasoner”.

Sara Skyttedal”, skriver Centertoppen, ”kunde i en intervju häromveckan inte välja mellan Frankrikes demokratiskt valda president Macron och Ungerns ifrågasatta ledare Viktor Orbán.”

”Det är fullständigt hårresande”, skriver Federley i debattartikeln.

”Svårslagen svinaktighet”

Detta har fått flera KD-toppar att rasa på Twitter.

Till hårdast angrepp går Kristdemokraternas Johan Ingerö, som menar att Federley står för en ”svårslagen svinaktighet.”

”Vi smetas ihop med antisemitism och mord på journalister(!). EBT frågade nyss @annieloof om detta i kammaren, och Lööf backar upp Federley”, skriver Johan Ingerö.

Även KD:s toppkandidat i EP-valet, Sara Skyttedal, har kommenterat debattartikeln: ”Ofattbart oanständigt”, skriver hon i en kommentar på sociala medier.

Under dagens riksdagsdebatt togs debattartikeln i Aftonbladet upp i ett replikskifte mellan Annie Lööf och Ebba Busch Thor.

– Menar du att KD tvekar mellan diktatur och demokrati? frågade Ebba Busch Thor och nämnde bland annat Adaktussons engagemang för kristna i Mellanöstern.

– Samma person har varit på den här hatkonferensen och talat, röstat nej till rättigheten till abort. Vi måste se helheten, replikerade Annie Lööf.

”Fullständigt horribelt”

Partiledaren Ebba Busch Thor säger efter debatten att hon är uppriktigt förbannad på Centerpartiet.

– Det är klart att jag är. Populism är ett reellt hot idag. Då kan man inte gå populisternas ärende, genom att försöka vilseledda väljarna, och på rak fråga inte svara på om man håller med om sin toppkandidats uttalande att KD inte kan välja mellan liberala värderingar, det är ju ett otroligt anmärkningsvärt uttalande. 

”KD tvekar om liberalism och diktaturfasoner”, vad säger du om den åsikten?

– Den är fullständigt horribel, det är beklämmande att Annie Lööf inte klarar av att ta avstånd från det uttalandet. 

– Antingen har Centerpartiet tappat sin läskunnighet, eller så vill man medvetet fara med osanning. Det är inte sättet man bekämpar populism på. Populism bekämpas med sanning och hederlighet, Centerpartiet gick över en anständighetens gräns idag. 

”Samordnade attacker”

Johan Ingerö menar också att Centerpartiet och Socialdemokraterna varit ”samordnade” i sina attacker på Kristdemokraterna och skriver:

”En person som kan ljuga om att KD accepterar mord på journalister kan ljuga om allt.”

Fredrick Federley slår tillbaka mot kritiken på Twitter:

”Skärp dig nu. Det står inte att ni accepterar det. Det står att det sker i vår tid och att värderingarna är viktiga. Gör er inte till offer nu. Svara istället på frågorna.” 

CNP
Live