Kamp om nyval och brexit i London

TT

Publicerad 2019-09-04

Striden går vidare i Storbritanniens underhus där oppositionen i dag hoppas driva igenom ett uteslutande av en avtalslös brexit.

Premiärminister Johnson hoppas kontra med nyval i oktober – men lär få vänta på ett ja.

Samtidigt svallar känslorna högt efter gårdagens dramatiska bakslag för regeringen.

Inte minst kokar det inom Konservativa partiet, som tycks stå på randen till haveri – eller åtminstone en rejäl positionsförändring.

De 21 Tory-ledamöter som röstade emot premiärminister Boris Johnsons linje i går kommer att kastas ut ur partiets grupp i underhuset.

– Inpiskaren kontaktar de Tory-ledamöter som inte röstade med regeringen nu i kväll. De kommer att få Torys partipiska indragen, sade en talesman för Johnson till medier i London sent i går kväll.

Att bli av med piskan kan låta positivt, men innebär i brittisk politik att man utesluts ur partigruppen, alltså påtvingas rollen som politisk vilde.

Bland dessa 21 finns 71-årige Nicholas Soames, dotterson till partititanen Winston Churchill. Även 79-årige Ken Clarke, den just nu långvarigaste ledamoten i hela underhuset, och exfinansminister Philip Hammond omfattas.

”Dålig kväll”

Efter omröstningen fick Soames frågan om detta är slutet på det parti som hans morfar kände, och svarade:

– Nej. Men det är en dålig kväll.

– Det är synd, väldigt synd, att detta – som jag ser det – har planerats, säger han, syftande på att det nu kan bli val.

Omröstningen i underhuset slutade 328 röster för oppositionens linje, 301 för regeringens. Det innebär att oppositionen tar kommandot över kammarens dagordning inför onsdagen, och då kan rösta fram lagstiftning så att regeringen tvingas begära att EU-utträdet pausas.

Men Johnson har satsat all sin politiska prestige på att Storbritannien lämnar EU i månadsskiftet oktober–november. Han tänker inte åka till Bryssel och begära en förlängning och fortsatta förhandlingar om utträdet.

– Då får vi åratal av grälande kring brexit, sade han i underhuset efter omröstningen.

– Så folket i detta land får välja, fortsatte han, och sade att han ska lägga fram ett förslag om nyval enligt den vallag som kom 2011.

Två varianter

Dagens tidsschema är späckat.

Regeringen håller ett extramöte redan nu på förmiddagen, varpå Johnson håller sin första frågestund som premiärminister i kammaren klockan 13.

Klockan 16 tar sedan oppositionen över med sitt försök att stoppa en avtalslös brexit. Tanken är att tvinga regeringen att be övriga EU om en förlängd förhandlingstid till den 31 januari 2020, om inte parlamentet i oktober godkänt antingen ett färdigt utträdesavtal eller att landet lämnar utan en deal med EU.

Omröstningar och utskottsbehandling följer sedan i snabbt tempo, varpå premiärministerns nyvalsmotion kan komma upp – tidigast omkring klockan 21 i kväll.

Det mesta tyder dock på att Johnson inte redan i dag kan räkna in den tvåtredjedelsmajoritet som krävs för att hålla val den 15 oktober, som regeringen vill.

Labours brexittalesman Keir Starmer är tydlig med att hans parti inte tänker säga ja till nyval förrän man fått garantier för att valdagen inte flyttas i efterhand så att Storbritannien redan halkat ut ur EU när väljarna får säga sitt.

– När han säger den 15 oktober så kan jag lova att bland oppositionspartierna och även hos flera konservativa ledamöter så litar man inte på honom, säger Starmer till BBC.

ANNONS