17-åring blev blind – åt bara skräpmat i flera år

Pommes, vitt bröd och chips låg bakom mystisk blindhet

Uppdaterad 2019-09-04 | Publicerad 2019-09-03

En tonårspojke i Storbritannien har blivit blind efter att enbart ätit skräpmat i flera år.

Hans diet bestod av pommes frites, chips och vitt bröd.

– Detta fall belyser vilken påverkan som dieten har på ens välmående både fysiskt och psykiskt, säger Denize Atan, ögonläkare vid Bristols universitet– och ögonsjukhus.

Forskare från Bristols universitet har undersökt en 17-åring som har blivit blind efter att bara ätit skräpmat i flera år.

Tonårspojken berättade för läkarna att han bara hade ätit pommes frites, Pringles potatischips och vitt bröd med processad skinka och korv sedan grundskolan, skriver CNN

Första gången han besökte en läkare var han 14 år och klagade då på trötthet. Vid undersökningen hittade man inget fel på pojken, hans värden var normala liksom hans längd, vikt och BMI. Det enda som man upptäckte var att han hade låga nivåer av vitamin B12.

Kosten ledde till benskörhet

Ett år senare, när han var 15 år, upptäcktes fler symptom. Pojken hade fått försämrad hörsel och syn. Men fortfarande hittade inte läkarna någon orsak. Synen fortsatte att försämras och när han var 17 år blev han blind. Läkarna upptäckte då att han hade låga nivåer av koppar, selen, zink, reducerad D-vitaminnivå, brist på vitamin B-12 och att han drabbats av benskörhet, skriver Bristols universitet i ett utlåtande, rapporterar CNN.

Forskarna vid Bristols universitet och ögonsjukhus har undersökt fallet och kommit fram till att patienten lider av näringsoptisk neuropati, en dysfunktion i synnerven. Vid 17 års ålder var synskadan permanent.

– Detta fall belyser vilken påverkan dieten har på ens välmående både fysiskt och psykiskt, säger ögonläkaren Denize Atan.

Dietistens råd till oroliga föräldrar

Att det går så långt som blindhet är väldigt ovanligt.

– Att det blir en konsekvens i kroppen som blindhet, händer väldigt sällan vad jag vet, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist, till Aftonbladet.

Ibland kan barn vara kräsna och äter inte allt men enligt dietisten så behöver man inte vara orolig.

– Blir det halvfabrikat, fine. Men lägg fram frukter och grönsaker som barnet tycker om, säger hon.