Greta Thunberg: För mycket fokus på mig

Robin Salomonsson/TT

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-01-31

Greta Thunberg vill att uppmärksamheten som riktas mot henne i stället vänds mot andra klimataktivister.

– Vi har märkt att det finns ett enormt intresse var vi än dyker upp. Den möjligheten måste vi använda, säger hon.

– Det är uppenbart att jag får en viss typ av uppmärksamhet och om jag säger något blir det rubriker. Så är det inte för många andra klimataktivister, framför allt inte på jordens södra jordklot, fortsätter Greta Thunberg vid en presskonferens i Stockholm på fredagen.

Enligt 17-åringen riktas för mycket av uppmärksamheten åt hennes håll – något som tar bort fokus från andra aktivister, forskning och klimatfrågan i stort.

– Det är därför vi är här i dag, för att de människor som måste bli hörda ska få berätta sina historier, säger hon.

Via videolänk gästades presskonferensen av tre afrikanska klimataktivister och forskaren Ndoni Mcunu från Sydafrika för att diskutera klimatkrisen i Afrika.

Blev bortklippt

Bland dem fanns ugandiskan Vanessa Nakate som förra veckan blev bortklippt från en bild där hon poserade tillsammans med Greta Thunberg och flera andra klimataktivister på Världsekonomiskt forum i Davos.

En incident som blev mycket uppmärksammad på sociala medier.

– Det var frustrerande. Det kändes som att jag inte blev lyssnad på. När jag var på plats där försökte jag få journalister att täcka klimatfrågan i ett bredare perspektiv, så jag blev förvånad att det hände, säger Nakate.

Vanessa Nakate, den enda mörkhyade av de fem klimataktivisterna på bilden, blev senare inklipp på nytt – men hon menar att händelsen visar hur afrikanska perspektiv ofta glöms bort i klimatfrågorna.

– I mitt land, och i hela Afrika, får aktivisterna inte samma typ av uppmärksamhet. Och vi har inte möjlighet att berätta våra historier på samma sätt.

Även sydafrikanskan Ayakha Melithafa och kenyanskan Makenna Muigai, båda klimataktivister, var med via länk.

"Barn dör"

Efter händelsen fick Nakate stöd av många – däribland Greta Thunberg.

– Det var tufft att se den upplevelsen hon hade och vi försökte stötta varandra igenom det, säger Thunberg.

Enligt FN riskerar delar av Afrika att drabbas hårt av global uppvärmning med torka och minskade skördar på grund av ett varmare och torrare klimat.

Organisationen Rädda Barnen beskriver redan nu en situation med extrem matbrist i Somalia, delar av Etiopien och norra Kenya på grund av för lite nederbörd.

– Katastroferna efter klimatförändringarna är många i Afrika och på grund av dessa har nästan 52 miljoner människor fått en osäker matsituation på vår kontinent. Barn dör och familjer splittras, säger klimatforskaren Ndoni Mcunu.

Trots att många lokala bönder redan har ställt om för att bli mer motståndskraftiga mot klimatförändringar är matosäkerheten den mest akuta frågan, enligt Mcunu.

Makenna Muigai menar i sin tur att bristen på utbildning i hennes hemland Kenya är ett stort problem.

– Människor har inte råd med riktig utbildning och är därför inte medvetna om vad som händer. I Kenya måste fler unga få ta del av utbildning för att förstå, säger hon.

Följ ämnen i artikeln