Terminen förlängs för gymnasieeleverna

Publicerad 2020-04-07

På tisdagen presenterade Uppsala kommun sina åtgärder för att säkerställa att eleverna på de kommunala gymnasieskolorna får den undervisning de har rätt till – trots coronapandemin.

– I dessa extraordinära tider får vi alla hjälpas åt att hitta lösningar på oförutsedda situationer, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden.

Ingen ledighet på sista april, och förlängd termin för årskurs 1 och 2, är några av de åtgärder som Uppsala kommun beslutat om för att eleverna på de kommunala gymnasieskolorna ska kunna avsluta vårterminen.

– Tidigare hade det varit fullkomligt främmande att använda valborg som en skoldag i Uppsala, men som läget ser ut nu försöker vi på varje sätt att lösa undervisningen och säkerställa att eleverna får den undervisning de har rätt till enligt skollagen, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden.

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden.

Övergången till distansutbildning har gått bra

Sedan den 18 mars har all utbildning på Uppsalas gymnasieskolor skett via distans. En övergång som Uppsala kommun bedömer har gått bra, och som nu ser ut att fortsätta terminen ut.

Med anledning av detta behöver Uppsala kommun göra vissa justeringar i läsårstiden för att säkra undervisningen. Bland annat blir det skoldag för alla årskurser på gymnasiet den 30 april – som normalt är en ledig dag i Uppsala för elever.

– Med de här åtgärderna kan vi säkerställa att eleverna i årskurs tre kan få sina slutbetyg i tid för att kunna söka vidare utbildningar. Målsättningen är att genomföra studenten 5 juni som planerat. Hur festligheterna kommer att se ut går däremot inte att förutse. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, äger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola.

Vissa undantag från distansutbildningen

För att kunna genomföra alla de moment som ingår i läsåret kommer Uppsalas rektorer att tillåtas göra undantag från distansundervisningen för att kunna genomföra skolförlagd undervisning i mindre grupper.

Förändringarna gäller endast de kommunala gymnasieskolorna och beslutades av utbildningsnämnden den 7 april i form av ett ordförandebeslut.